Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ, σταματώντας στο κόκκινο την τελευταία συνεδρίαση του χειρότερου τριμήνου τους από το 2008.

Χαμηλότερα, λόγω των ανησυχιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας όπως δημοσιεύει και το in.gr, και η τιμή του πετρελαίου, με το μπρεντ να έχει χάσει περίπου 10% από την αρχή του Σεπτεμβρίου και το αμερικανικό αργό παράδοσης Νοεμβρίου να αποτιμάται στα 80,56 δολ. το βαρέλι.

Στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα πλήγματα στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπέστησαν οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων (-3,9%) και των εταιρειών μέταλλων (-1,4%, λόγω και των φθηνότερων εμπορευμάτων).

Οι μετοχές των δύο κλάδων είχαν επίσης τις χειρότερες επιδόσεις στο τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 33,7% και 31,3% αντίστοιχα.

Η εβδομάδα ήταν καλή για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, που ενισχύθηκαν κατά 8,5%, αλλά για το τρίμηνο ο κλάδος έχει καταγράψει υποχώρηση 28%.

Ειδικά στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, ο DAΧ και ο FSTE100 πέρασαν το χειρότερο τρίμηνό τους από το 2002.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Νέα Υόρκη: Η επιβράδυνση στην καταναλωτική δαπάνη και η μείωση 0,1% στα διαθέσιμα εισοδήματα απογοήτευσε τους επενδυτές, παρά την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο από τα χαμηλά διετίας.

«Πρωταγωνίστριες» στην πτώση της Παρασκευής ήταν οι μετοχές βιομηχανίας και τραπεζών.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,44% ενώ στο Παρίσι ο CAC40 σημείωσε πτώση 1,51%. Ο FTSE100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,32%.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,16% στις 10.913,38 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,63%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,5%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook