Τρόφιμα, λάδι, κρητικές μαχαίρες και όλα τα «σήματα κατατεθέντα» της Κρήτης μεταφέρονται στην Αθήνα για ένα τριήμερο. Ο «Αγροτικός Αύγουστος», η επιτυχημένη έκθεση που γίνεται στα Χανιά εδώ και 13 χρόνια, μετακομίζει φέτος για λίγες ημέρες στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να γευτούν και οι Αθηναίοι την κρητική καθημερινότητα.

«Είναι μια προσπάθεια να προωθήσουμε τα αγροτικά αλλά και άλλα προϊόντα του νησιού σε μια εποχή που ακόμα και στην Κρήτη τα προϊόντα δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους στα ράφια των σουπερμάρκετ εξαιτίας των εισαγόμενων» λέει ο κ. Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, αντιδήμαρχος Χανίων.

Στην έκθεση συμμετέχουν 26 εκθέτες από όλη την Κρήτη, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και να δοκιμάσει κρητικά προϊόντα διατροφής, είδη λαϊκής τέχνης αλλά και πιο «μοντέρνα» προϊόντα, όπως καλλυντικά με βάση τους τα κρητικά βότανα.

Μάλιστα, η εφετινή έκθεση στην Αθήνα, είναι αφιερωμένη και στην συμβολαιακή γεωργία και την προώθησή της, έναν τομέα όπου στην Κρήτη ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα.

«Ηδη 25 παραγωγοί υπέγραψαν συμφωνίες με τυποποιητή και χονδρέμπορο για την παραγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου για τα έτη 2012 και 2013. Το προϊόν φέρει την ονομασία \”Της Κρήτης το Ομαδικό\” και πωλείται από το καλοκαίρι. Το πλεονέκτημα της συμβολαιακής γεωργίας είναι η σταθερή τιμή για τον παραγωγό (στη συγκεκριμένη περίπτωση δυόμισι ευρώ το κιλό), η ασφάλεια για το εισόδημα του και κατ\’ επέκταση η σταθερή τιμή για τον καταναλωτή» λέει ο κ. Αμπαδιωτάκης.

\"\"

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του «Αγροτικού Αυγούστου» – στις 19.00 έγιναν και τα επίσημα εγκαίνεια από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη – δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που περνούσαν από την Κλαυθμώνος και σταματούσαν στα περίπτερα της έκθεσης.

«Σταματάνε αρκετοί, κοιτάνε με ενδιαφέρον τα προϊόντα μας, όμως ελάχιστοι αγοράζουνε», μας είπε η Χρυσούλα από την εταιρία Κρητικό Κέντρου Κομπολογιού, που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Στο περίπτερό της μπορεί να αγοράσει κανείς κομπολόγια φτιαγμένα από υλικά όπως κεχριμπάρι και έβενο, αλλά και τα πανταχού παρόντα κρητικά μαχαίρια.

«Τον τελευταίο καιρό στην αγορά, τόσο της Κρήτης όσο και των Αθηνών, κυκλοφορούν \”κρητικά\” μαχαίρια κινεζικής προέλευσης. Σε αυτά υπάρχει σκαλισμένη η μαντινάδα, όμως δεν αναγράφεται η προέλευση τους, όπως συμβαίνει με τα αυθεντικά κρητικά», αναφέρει.

Κάποιοι από τους εκθέτες βρέθηκαν στον τομέα της λιανικής πώλησης από ανάγκη, όπως ο κ. Φραγκίσκος Σταθάκης, ο οποίος είναι μελισσοκόμος τρίτης γενιάς.

«Οι έμποροι στους οποίους πωλούσαμε μας άφηναν απλήρωτους. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι δεν πάει άλλο. Ετσι αποφασίσαμε να τυποποιήσουμε το προϊόν και να το πουλάμε εμείς κατευθείαν».

Πέρυσι το «Μελισσόμελο», όπως λέγεται η εταιρία, πούλησε 65 τόνους θυμαρίσιο μέλι σε Ελλάδα και εξωτερικό ακόμα και σε χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Για να το καταφέρει αυτό δεν βοήθησε κάποια επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ, αλλά… ο πόλεμος στη Λιβύη. «Η γνωριμία με τον επιχειρηματία έγινε όταν αυτός βρέθηκε στην Κρήτη, την εποχή που συγκεντρώνονταν εδώ οι στρατιωτικές δυνάμεις των δυτικών. Δοκίμασε το μέλι μας, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να το εισάγει».

\"\"

Η οικογένεια Σταθάκη δεν είναι η μοναδική στην έκθεση που αποφάσισε να περάσει κατευθείαν από το στάδιο του παραγωγού σε εκείνο του έμπορα λιανικής. Το ίδιο έκανε και ο κ. Γρυλλάκης κτηνοτρόφος και πλέον και τυροκόμος στον Αποκόρωνα Χανίων.

«Ονομάσαμε την εταιρία \”Μιτάτο\” όπως λέγονται οι στάνες των βοσκών στην Κρήτη. Αν δεν προχωρούσα στην ίδρυση δικού μου τυροκομείου, θα είχα φαλιρίσει. Η τιμή του γάλακτος για τον παραγωγό είναι πολύ χαμηλή, οι τιμές των ζωοτροφών πολύ ψηλά. Αν εξαρτάσαι από ανθρώπους που θα σου αγοράσουν την παραγωγή γάλακτος δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα».

Η έκθεση θα λειτουργεί ως και τη Δευτέρα. Ωρες λειτουργίας 10.00 -14.00 και 18.00 – 22.00.

(Το Βήμα/Γ.Πουλιόπουλος/φωτό Γ.Οικονομόπουλος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook