AYΣTHPH κριτική ασκεί η πρώτη έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σε δέκα οίκους αξιολόγησης.

Με αυτήν επισημαίνει όπως δημοσιεύει η express.gr, «προφανείς παραβιάσεις» σε ορισμένες περιπτώσεις για κάθε οίκο ξεχωριστά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Standard & Poor\’s, Μοοdy\’s και Fitch. Η έκθεση της SEC συντάχθηκε με βάση τον νόμο Dodd-Frank, που τέθηκε σε ισχύ το 2010 και με την οποία αξιολογούνται οι πρακτικές δέκα οίκων αξιολόγησης (NRSROs), η εποπτεία των οποίων είναι στην αρμοδιότητά της.

Η SEC σημειώνει ότι, αν και δεν διαπίστωσε σημαντικές παραβιάσεις των ρυθμιστικών κανόνων, οι οίκοι δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αποτελεσματικές δομές εσωτερικού ελέγχου για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταγράφεται αποτυχία τήρησης των μεθοδολογιών, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων για έγκαιρη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων.

Ο αντιπρόεδρος της SEC, Νορμ Τσαμπ, τόνισε ότι αναμένεται η απάντηση των οίκων αξιολόγησης στις επισημάνσεις σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια και με αποτελεσματικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνούς κριτικής για τον ρόλο τους στη χρηματοπιστωτική κρίση κυρίως κατά τη χρονική στιγμή της κατάρρευσης της δευτερογενούς αγοράς ακινήτων (subprime) στις ΗΠΑ. Στην έκθεση της SEC αποδίδεται μεγάλη προσοχή στις δραστηριότητες του οίκου Standard & Poor\’s

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook