Με στόχο τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και τη φυσική σύνδεση του Μνημείου των Δυτικών Νεωρίων με την πόλη του Ηρακλείου, παρουσιάζονται και επίσημα σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου οι συνολικά 64 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Δήμο Ηρακλείου για το έργο «Ανάδειξη και Επανάχρηση Δυτικών Νεωρίων και ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστούν σε μακέτες όλες οι προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Ηρακλείου.

Αρχιτέκτονες απ\’ όλη την Ελλάδα περιέγραψαν στις μελέτες τους το όραμά τους για την ουσιαστική αξιοποίηση των αξιόλογων ενετικών μνημείων του Ηρακλείου. Η επιτροπή αξιολόγησης που συστάθηκε για τις 64 μελέτες που υποβλήθηκαν, αριθμός που θεωρείται αξιοσημείωτος, διαπίστωσε ότι οι ιδέες που κατέθεσαν τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία της χώρας ήταν εξαιρετικά πρωτότυπες και πολλές απ\’ αυτές αποτέλεσαν στην κυριολεξία «αρχιτεκτονικούς νεωτερισμούς». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε πρόταση ακόμη και για την «αναβίωση» του Ενετικού Ταρσανά.

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί σήμερα και θα περιλαμβάνει και τις 64 μελέτες, θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί από τις 9.30 – 13.30 και από τις 18.00 – 21.00, Δευτέρα έως και Σάββατο.

Το Σάββατο εξάλλου, 12 Φεβρουαρίου, στις 17.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ειδική εκδήλωση για το κοινό, όπου θα παρουσιαστούν από τους μελετητές όλες οι προτάσεις που διακρίθηκαν, τα τρία πρώτα βραβεία και οι έξι εξαγορές από το Δήμο Ηρακλείου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης.

Σε ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μονάχα των ειδικών αλλά και του κοινού γενικά που ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση ιδιαίτερα σημαντικών και αξιόλογων μνημείων της πόλης μας όπως είναι τα νεώρια και το ενετικό λιμάνι. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό ήταν πολύ μεγάλη -υποβλήθηκαν συνολικά 64 μελέτες- γεγονός που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς μελετητών για θέματα αξιοποίησης, προβολής και επανάχρησης μνημειακών συνόλων.

Ειδικότερα το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η περιοχή και το συγκρότημα των Δυτικών Νεωρίων μαζί με το χώρο της Αποθήκης που εφάπτεται της δυτικής πλευράς του συγκροτήματος. Παράλληλα ζητήθηκε από τους μελετητές να μελετήσουν τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του μνημειακού συγκροτήματος, όπως αυτός οριοθετείται:

• μεταξύ του συγκροτήματος των Δυτικών Νεωρίων, της Αποθήκης Άλατος, του Ενετικού Τείχους και του Ενετικού Λιμένα,

• της περιοχής νότια του συγκροτήματος των Νεωρίων, που ορίζεται από τις οδούς Πατρός Αντωνίου, Επιμενίδου, από το δυτικό τμήμα του Λαβυρίνθου και από το Ενετικό Τείχος
και να προτείνουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ του μνημειακού συγκροτήματος και των προαναφερόμενων δημοσίων χώρων.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από το Δήμο Ηρακλείου και το Τμήμα Παλιάς Πόλης. Από τις 64 μελέτες που υποβλήθηκαν, 9 προκρίθηκαν από την Κριτική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook