Οι επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά μια μέθοδο να υπολογίσουν τη θερμοκρασία των μεγάλων δεινοσαύρων και να ρίξουν φως σε μια χρόνια διαμάχη, κατά πόσο ήσαν θερμόαιμοι ή ψυχρόαιμοι. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι είχαν σχεδόν την ίδια θερμοκρασία με τους σημερινούς ανθρώπους και τα άλλα θηλαστικά και έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είχαν ψυχρό αίμα όπως τα σημερινά ερπετά.

Βεβαίως όπως δημοσιεύει το zougla.gr, δεν είναι δυνατό να βάλει κανείς ένα θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα ή την μασχάλη ενός πλάσματος που έχει εξαφανιστεί εδώ και περίπου 65 εκατ. χρόνια. Έτσι, οι Αμερικανοί και Γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό βιολόγο Ρόμπερτ Ίγκλ του Τμήματος Γεωλογικών & Πλανητικών Επιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν με νέες τεχνικές (που πρώτοι χρησιμοποίησαν οι παλαιοκλιματολόγοι και οι γεωχημικοί) 11 απολιθωμένα δόντια δεινοσαύρων, στα οποία κρύβονται πολύτιμες ενδείξεις για την θερμοκρασία του σώματός τους πριν από τόσο καιρό.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με επίπεδο θερμοκρασίας ενός σώματος, συμβαίνουν διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις μέσα στον οργανισμό και συνεπώς υπάρχει διαφορετική αναλογία στα χημικά ισότοπα του άνθρακα-13 και του οξυγόνου-18 στον βιοαπατίτη, το βιο-ορυκτό που υπάρχει στην αδαμαντίνη των δοντιών.

Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γιγάντιος μακρύλαιμος Βραχιόσαυρος είχε θερμοκρασία περίπου 38,2 βαθμών Κελσίου και ο Καμαράσαυρος είχε θερμοκρασία 35,7 βαθμών, δηλαδή και οι δύο υψηλότερη από τους κροκόδειλους, αλλά χαμηλότερη από τα πουλιά. Οι μετρήσεις θεωρείται ότι έχουν ακρίβεια με βαθμό απόκλισης ενός ή δύο βαθμών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook