ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δύσκολη καθίσταται η επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 6 Οκτωβρίου, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat (η οποία αποτελεί, πάντως, την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας) ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 3%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών (από τον Οκτώβριο του 2008), από 2,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Το γεγονός αυτό καθιστά, όπως δημοσιεύει η express.gr, απαγορευτικό στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, κάτι το οποίο ζητούν επιτακτικά οι παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές –βάσει δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters– είχαν εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα διατηρούνταν αμετάβλητος.

«Σαφώς δεν πρόκειται για “ωραίο επίπεδο” αλλά καλό θα ήταν να μην πανικοβαλλόμαστε», τόνισε στο Reuters ο Μάρτιν βαν Βλίετ, οικονομολόγος της ING, προσθέτοντας πως «το σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων».

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους οικονομίες της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε για τον Σεπτέμβριο στο 2,6% από 2,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ιταλία άγγιξε το 3,5% και στην Ισπανία το 3%, από 2,7% που ήταν τον Αύγουστο και στις δύο χώρες.

Επενδυτές και αναλυτές είχαν εκτιμήσει το τελευταίο διάστημα ότι η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες οικονομίες της, αλλά με τον πληθωρισμό 1% υψηλότερα από το όριο του 2% που η ίδια έχει θέσει, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε κάνει λόγο για «επικίνδυνη υποχώρηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη», αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία επικείμενη μείωση επιτοκίων. Παράλληλα η συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου είναι ουσιαστικά η τελευταία του κ. Τρισέ ως επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς παραδίδει στο τέλος του μήνα τα ηνία της Tράπεζας στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι.

Πάντως την Πέμπτη, πέραν της συνεδρίασης της ΕΚΤ (η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο), η προσοχή όλων στρέφεται και στο γεγονός θα υπάρξει και σύνοδος κορυφής μεταξύ ΕΚΤ, ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και ΟΟΣΑ.

Η σύνοδος θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουέν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook