Μπορεί το «σκωτσέζικο ντους» να θεωρείται έννοια με αρνητικό περιεχόμενο, παρόλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τη διάθεση μας!

Πρώτα από όλα η συχνή εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού το πρωί βοηθάει να ξυπνήσουμε γρήγορα και να αποκτήσουμε ζωντάνια και ευεξία. Ακόμα βοηθάει στην καλή τόνωση του κυκλοφορικού, δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι λίγα λεπτά ζεστού και κρύου ντους ισοδυναμούν με μία ολόκληρη ώρα περπατήματος.

Επίσης μπορεί να μας κάνει πιο ανθεκτικούς στους εξωτερικούς παράγοντες και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύοντας μας από τα διάφορα κρυολογήματα.

Συμβάλει δε στην ενίσχυση και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο για ανθρώπους με χαμηλή πίεση.

Τέλος η εναλλαγή του ζεστού και κρύου νερού μπορείτε μπορεί δώσει ελαστικότητα στο δέρμα μας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει και στο αδυνάτισμα.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Σημαντικό είναι, να μην εναλλάσσετε πολύ απότομα τη θερμοκρασία του νερού και η διαφορά της θερμοκρασίας να μην είναι πάνω από 10 βαθμούς, ειδικά εάν είστε αρχάριοι.

Να εναλλάσσετε το νερό κάθε 10 λεπτά και όχι πιο συχνά.

Καθίστε κάτω από το ζεστό νερό 1,5 λεπτό και κάτω από το κρύο μισό λεπτό.

.Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε τη διαφορά της θερμοκρασίας έως 20 βαθμούς (π.χ. 40 βαθμούς το ζεστό νερό και 20 βαθμούς το κρύο νερό). Το τελευταίο ντους πρέπει να γίνει με κρύο νερό.