Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz η οποία επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής Today Zaman και της Vatan δύο ισραηλινά μαχητικά τύπου F-15 πέταξαν το βράδυ της Πέμπτης με στόχο το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Piri-Reis» περνώντας μέσω του εναέριου χώρου της Κύπρου αλλά και της παράνομης Βόρειας Κύπρου.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη πλησίασαν το τουρκικό σκάφος πραγματοποιώντας εικονική και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις που ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι τους απηύθυναν από «δυνάμεις στην Βόρεια Κύπρο» για να απομακρυνθούν καθώς υποτίθεται ότι παραβίαζαν τον εναέριο χώρο τους, ο οποίος και παράνομος είναι και αυθαίρετος.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας η τουρκική Αεροπορία κινητοποίησε δύο F-16 από τη αεροπορική βάση στο Ικόνιο τα οποία και επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τα ισραηλινά μαχητικά. Άλλες πληροφορίες δεν υπάρχουν για την έκβαση της αναχαίτισης.

Οι Ισραηλινοί πιλότοι είδαν με τα ραντάρ τους και κλείδωσαν τα τουρκικά αεροσκάφη, χωρίς όμως τα τελευταία να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχο εγκλωβισμό. Στη συνέχεια τα ισραηλινά μαχητικά αποχώρησαν από την περιοχή, αναφέρει η ιστοσελίδα Defencenews