Η υποχρεωτική συνταξιοδότηση σε ηλικία 65 ετών καταργήθηκε πλήρως το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στη Βρετανία, μετά από μία περίοδο μερικής εφαρμογής.

Το μέτρο αυτό, που είχαν ζητήσει από καιρό οι οργανώσεις των εργοδοτών, άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και τώρα ισχύει πλήρως.

Το δικαίωμα της απόλυσης ενός εργαζόμενου σε ηλικία 65 ετών σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τους εργοδότες καθώς σήμερα περίπου 850.000 Βρετανοί ηλικίας άνω των 65 ετών εξακολουθούν να εργάζονται.

Μετά από διαβούλευση που άρχισε το 2010, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε τον Ιανουάριο να καταργήσει το δικαίωμα που ο εργοδότης είχε μέχρι τώρα να υποχρεώσει έναν εργαζόμενο να συνταξιοδοτηθεί, από τη στιγμή που γίνεται 65 ετών.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που χαρακτηρίστηκε ως ριζοσπαστική από τη βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων.

Στόχος της είναι να επιταχύνει το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών για να αυξηθεί η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η νόμιμη ηλικία θα φθάσει τα 66 χρόνια το 2020 για τους άνδρες και τις γυναίκες, έναντι των 65 χρόνων που είναι σήμερα για τους άνδρες και των 60 για τις γυναίκες.

in.gr