Οι τιμές στο ελληνικό real estate αναμένεται να υποχωρήσουν 15% στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων καθιστούν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων από τους πιστούχους, που έχουν ήδη πληγεί από τα μέτρα λιτότητας, σχολιάζει η Fitch Ratings.

«Φαίνεται ότι η αύξηση στον αριθμό των καθυστερούμενων πληρωμών, θα αρχίσει να καταλήγει σε περισσότερα defaults στη διάρκεια του επομένου έτους», αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch Ratings, Aksel Etingu και Peter Dossett.

Η αναλογία των δανείων που δεν έχουν εξυπηρετηθεί για περισσότερο από τρεις μήνες, αυξήθηκε στο 2,7% το Δεκέμβριο από το 0,9% πριν από ένα χρόνο, τόνισαν.

Τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αποπληρώνουν τα χρέη τους, κρατώντας την πτώση του δείκτη τιμών-κατοικιών στην Ελλάδα στο 4,3% από το υψηλό του 2008.

Η Fitch ανακοίνωσε πως αναμένει ο δείκτης να υποχωρήσει περαιτέρω 15% στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το euribor ολισθαίνει.

«Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τον έλεγχο και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αναμένεται ακόμη να έχουν μεγάλη επίπτωση στα επίπεδα των καθυστερούμενων πληρωμών», αναφέρουν οι δύο αναλυτές.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook