Το κρίσιμο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι τα δύο «καυτά» θέματα που συζητούνται στις διαδοχικές επαφές της τρόικας με τους υπουργούς. Αναφορικά με την εφεδρεία, κατά πληροφορίες, φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία με την τρόικα στη βάση της κυβερνητικής πρότασης που προκρίνει το ηλικιακό κριτήριο. Τη Δευτέρα εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός.

Οι τελικές αποφάσεις και για τα δύο θέματα θα ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής.

Εκτός απροόπτου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας, μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θέμα που συζητείται στην τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση της τρόικας με τον κ. Βενιζέλο, στο «τραπέζι» τίθεται η συμφωνία στους βασικούς πίνακες.

Από αυτούς θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο ο στόχος που τίθεται για το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός φέτος θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, όπως μετέδωσε το Mega, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η τρόικα αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για έξοδο από το Δημόσιο όσων πλησιάζουν στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη και παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν άμεσα στην εφεδρεία θα προέρχονται από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την περσινή απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι πάνω από 43.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

Ωστόσο, εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων με βάση το ηλικιακό κριτήριο, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις από καταργήσεις φορέων και οργανικών θέσεων.

Οι διαδοχικές συσκέψεις

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι εξής συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας:

Στην πρώτη συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αντικείμενο την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης και της έκδοσης των αποφάσεων των δικαστηρίων, κυρίως όσον αφορά σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Στη δεύτερη, με τη συμμετοχή του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, αντικείμενο ήταν ζητήματα αποκρατικοποιήσεων. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, έως το τέλος του έτους τίθεται ως στόχος να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ) και πρώτα στον κατάλογο την τρέχουσα περίοδο είναι οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Στην τρίτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, συζητήθηκε το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας έως το τέλος του έτους 30.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

in.gr