Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για το μεγάλο "αγκάθι" της εργασιακής εφεδρείας κατέληξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη συνάντηση με τους υπουργούς οικονομικών και διοικητικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν 20.000 - 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης άνω των 60 χρόνων και οι οποίοι θα μπούν σε πρώτη φάση σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και κατόπιν θα φύγουν απο το δημόσιο καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Πρόκειται για εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι υπόλοιποι περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο καθεστώς, θα προέρχονται από περίπου 150 υπο κατάργηση και υπό συγχώνευση οργανισμούς.

Πάντως, σύμφωνα με το newsit.gr, όλα θα κριθούν στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής όπου θα εξειδικευτεί το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Δηλαδή το ποιοί είναι κοντά στη σύνταξη, από ποιούς οργανισμούς και υπηρεσίες θα προέρχονται κλπ. Στην κυβέρνηση πάντως εκφράζεται αισιοδοξία για την κατ' αρχήν συμφωνία καθώς η τρόικα δέχθηκε να υπάρχει το ηλικιακό κριτήριο όσων θα μπουν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, εκτός απο την εφεδρεία, θα τεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει μέτρα για το 2012 και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, θα αποτυπώνει επακριβώς το "κλείσιμο" του 2011 και τις προβλέψεις για το 2012, όπως συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Η μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση φέρνει νέα δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται στα περίπου 6,5 δισ ευρώ. Προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%, η μείωση των συντάξεων κατά 4% μεσοσταθμικά, η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζομένους, περικοπές φοροαπαλλαγών και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου αναδρομικά από 1/1/2011, η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων.

 Απανωτές συσκέψεις

Με τις διαδοχικές συσκέψεις των στελεχών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας και, εκτός απροόπτου, μπαίνει στην "τελική ευθεία" το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου, 8 δισ. ευρώ (με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, εντός του μηνός).

Στην πρώτη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου όπου τέθηκαν επί τάπητος θέματα δικαιοσύνης, με τους ελεγκτές να δείχνουν αγριεμένοι για το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζονται τα δικαστήρια ώστε να εκδώσουν αποφάσεις κυρίως όσον αφορά τις υποθέσεις με φορολογικό περιεχόμενο.

Επίσης, οι ελεγκτές της τρόικας απαίτησαν άμεση απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων των σχετικών με τη δικαιοσύνη, ξεκινώντας από το επάγγελμα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα θα έπρεπε ήδη να έχουν ανοίξει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ.