Περίπου 1.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας κραδαίνοντας τηγάνια και εκτοξεύοντας τρόφιμα, για τα βάρη που έχουν επωμισθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δοκιμάζονται μετά την κατάρρευση των τραπεζών στη χώρα το 2008. Παρέδωσαν ακόμη αίτημα με 34.000 υπογραφές, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Πολλοί βουλευτές, ακόμη και η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας έγιναν στόχος επιθέσεων με αβγά και γιαούρτια, καθώς έφθαναν στο κτίριο για την πρώτη συνεδρίαση του βουλευτικού έτους.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, προστάτεψε τους επίσημους και δεν προχώρησε σε συλλήψεις. Το πλήθος διαλύθηκε σύντομα. Σε δηλώσεις της, η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ αναγνώρισε ότι η χώρα εξακολουθεί να περνά δύσκολες στιγμές, αν και τα προβλήματα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Μετά την κατάρρευση των τραπεζών τον Οκτώβριο του 2008 πολλοί Ισλανδοί δυσκολεύονται υπερβολικά να αποπληρώσουν τα δάνεια σε συνάλλαγμα που είχαν πάρει τα προηγούμενα χρόνια.