Σε τουλάχιστον 1.480 ανέρχονται οι νεκροί στην Υεμένη από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές που αξιώνουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πληροφόρησης Αμπντου αλ Τζανάντι, ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει πολίτες, στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και καλύπτει την περίοδο από την έναρξη των ταραχών ως την 25η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση για τον απολογισμό των θυμάτων της σύγκρουσης στη χώρα.

Χθες τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον ισλαμιστών μαχητών που φέρονται να συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην πόλη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Αμπιάν, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Υεμένης στον ιστότοπό του.

 Όπως ανέφερε το υπουργείο, ο στρατός με τη βοήθεια κατοίκων, ανέκτησε χθες τον έλεγχο πολλών συνοικιών της Ζιντζιμπάρ. Η επιχείρηση σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ο Ανουάρ αλ Αουλάκι (γεννημένος στις ΗΠΑ ιμάμης που θεωρείτο πνευματικός ηγέτης της αλ Κάιντα) σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ανατολική Υεμένη. Ισλαμιστικές παρατάξεις εκμεταλλεύτηκαν τη συνεχιζόμενη εξέγερση εναντίον του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατέλαβαν αρκετές περιοχές στο νότιο τμήμα της Υεμένης τους τελευταίους μήνες.

Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά με αίτημα να προσαχθούν στη δικαιοσύνη τα μέλη της κυβέρνησης του Σάλεχ -ο οποίος κυβερνά επί 33 χρόνια- για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.