Τα ίχνη τουλάχιστον 10.000 πυραύλων εδάφους-αέρος έχουν χαθεί στη Λιβύη και οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρίσκονται πλέον σε λάθος χέρια.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής που αποτελείται από τους αρχηγούς των επιτελείων των χωρών του ΝΑΤΟ, Ναύαρχος Τζιανπάολο ντι Πάολα, πραγματοποίησε μια μυστική συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές την περασμένη Δευτέρα, στην οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Περισσότεροι από 10.000 πύραυλοι εδάφους-αέρος που αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την πολιτική αεροπορία» μπορεί να βγήκαν από τη Λιβύη και να βρίσκονται σε λάθος χέρια «από την Κένυα έως την Κουντούζ του Αφγανιστάν», τους δήλωσε ο ναύαρχος, σύμφωνα με περιοδικό.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τύπο και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων πυραύλων.

Ο αριθμός που αναφέρθηκε από το ναύαρχο ντι Πάολα, είναι ωστόσο, διπλάσιος από εκείνον που δόθηκε το Σάββατο στην Βεγγάζη από έναν στρατιωτικό αξιωματούχο του νέου καθεστώτος της Λιβύης, όταν αυτός ρωτήθηκε για τον κίνδυνο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα σε επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών αεροσκαφών, αν πέσουν στα χέρια της Αλ Κάιντα.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Αντια, υπεύθυνος για τα όπλα στο Υπουργείο Άμυνας του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), εκτίμησε σε «περίπου 5.000» τον αριθμό των πυραύλων SAM-7 «που εξακολουθούν να λείπουν από τους χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών».

«Δυστυχώς, είναι πιθανό ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους να έχουν πέσει σε λάθος χέρια (...) στο εξωτερικό», τόνισε.

Ο αξιωματικός αυτός μιλούσε στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα παλιό χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών του στρατού του συνταγματάρχη Καντάφι, στα περίχωρα της Αλ Μασακέν.