Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ για να εγκρίνει την εισήγηση των δύο συμβούλων (Lazard από την πλευρά του ΟΠΑΠ και Deutsche Bank από την πλευρά του Δημοσίου) για την αποτίμηση των δύο αδειών που πρόκειται να αγοράσει ο ΟΠΑΠ από το Δημόσιο, δηλαδή τις άδειες για τα 35.000 φρουτάκια και τη δεκαετή επέκταση της άδειας των παιχνιδιών του οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, το τίμημα για τις δύο άδειες ανέρχεται συνολικά σε 935 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για την άδεια για τα φρουτάκια εγκρίθηκε η αποτίμηση των 560 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16.000 το κάθε μηχάνημα. Από το ποσό αυτό τα 473,975 εκατ. ευρώ θα δοθούν με την υπογραφή της σύμβασης και τα υπόλοιπα 86 εκατ. 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της άδειας.

Οσο για την άδεια για τη δεκαετή επέκταση της σύμβασης εγκρίθηκε η αποτίμηση των 375 εκατ. ευρώ και 5% προμήθεια επί των μεικτών κερδών από το 2020 και μετά.

Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η σύγκλιση γενικής συνέλευσης της εταιρείας για την έγκριση των αποφάσεων.

Η κρίσιμη γενική συνέλευση για τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και το δανεισμό που θα συνάψει ο ΟΠΑΠ, θα πραγματοποιηθεί 25 ημέρες μετά τη σύγκλησή της.

Θα ακολουθήσoυν οι τελικές υπογραφές των δύο νέων συμβάσεων του ΟΠΑΠ με το ελληνικό δημόσιο που τοποθετούνται στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.

Για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων η εταιρεία θα προχωρήσει σε δανεισμό από τράπεζες με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Εν τω μεταξύ, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ για τους όρους εκχώρησης των δύο αδειών.

Υπογραφή συμβάσεων
Ειδικότερα, οι συμβάσεις θα υπογραφούν μεταξύ του ΟΠΑΠ και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και όχι με το Δημόσιο, όπως η προηγούμενη σύμβαση του ΟΠΑΠ και γι΄ αυτό ήταν απαραίτητο να συμφωνηθούν οι νομικές διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των νέων συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας είναι να μπει ρήτρα που θα εξασφαλίσει την εισηγμένη στην περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες και αμφισβητήσεις από την Κομισιόν ή το ΔΕΚ για το μονοπώλιο ή για τον τελευταίο νόμο για τα τυχερά παιχνίδια, ώστε να αποζημιώνεται οικονομικά.

Ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρείας στο ΧΑ η οποία αναφέρει:

"Δεκτές έγιναν από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ οι προτάσεις του ελληνικού δημοσίου για τη χρονική επέκταση της σύμβασης αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών, αλλά και για την άδεια για 35.000 παιγνιομηχανήματα, έναντι συνολικού τιμήματος 935 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά την χτεσινή του συνεδρίαση συζήτησε και αποφάσισε να αποδεχτεί τις προτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών της, καθώς, επίσης, και της απόκτησης της άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία των 35.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα. Απομένει η οριστικοποίηση επί μέρους όρων των προς υπογραφή συμβάσεων.

Η απόφαση του Δ.Σ. τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα συγκληθεί μετά από πρόσκληση η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις-συζητήσεις μεταξύ των τριμελών επιτροπών του Υπουργείου Οικονομικών και της ΟΠΑΠ Α.Ε., έχουν ως εξής:

Ως προς την επέκταση της υφιστάμενης από 15.12.2000 σύμβασης παραχώρησης:

Προβλέπεται δεκαετής επέκταση από 12/10/2020 έως 12/10/2030 της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ Α.Ε. διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Προπογκόλ, Αριθμολαχείο 5 από 35, Κίνο, Σούπερ 3, Σούπερ 4, Μπίνγκο Λόττο και Στοίχημα/προκαθορισμένης ή μη απόδοσης).

Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ και επιπλέον –και μόνο για το διάστημα της επιπλέον 10ετίας– ποσοστό τέλους 5% υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου επί του μικτού κέρδους των ανωτέρω παιχνιδιών.

Ως προς την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα:

Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα για την απόκτηση της άδειας εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανημάτων ανέρχεται στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 473.975 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ τα υπόλοιπα 86.025 εκατ. ευρώ 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της άδειας."