Επιχειρηματικός Οκτώβρης... θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα ο μήνας που άρχισε να μετρά από χθες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Γερμανοί, Ολλανδοί και Γάλλοι είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το «επιχειρείν» στη χώρα μας. Ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων, τουρισμός και τρόφιμα είναι στο «στόχαστρο» των πολυεθνικών που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και όσων επιθυμούν να εγκατασταθούν.

Η ατζέντα του κ. Χρυσοχοΐδη όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, είναι γεμάτη αυτόν τον Οκτώβριο. Κατ' αρχάς, το μεγάλο ραντεβού είναι στις 6 και 7 του μήνα, οπότε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επσικέπτεται την Αθήνα συνοδευόμενος από πλειάδα επιχειρηματιών προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες επενδύσεων.

Ολλανδοί και Γάλλοι

Νωρίτερα, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο Ελληνο-ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος διοργανώνει ημερίδα, παρουσία του Ολλανδού πρέσβη, όπου θα παρουσιαστεί έρευνα της Boston Con­sulting Group για τους τομείς που θέλουν οι ξένοι να επενδύσουν.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ τις εργασίες της θα παρακολουθήσουν Ελληνες και Ολλανδοί επιχειρηματίες. Ισως και την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, λένε πληροφορίες, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με γαλλικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους.

Βέβαια, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας ζητούν ανταλλάγματα. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Από τα αιτήματά τους δεν λείπει και η ιδέα των Γερμανών για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εγκαθίστανται ά­νετα, να λειτουργούν με πολύ χαμηλότερη φορολογία, καθώς και με πολύ μικρότερο εργασιακό κόστος.

Φίλιπ Ρέσλερ

Καθ' οδόν τα γερμανικά κεφάλαια

Η υπογραφή μνημονίου οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, το επενδυτικό σχέδιο «Ηλιος» και η δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του μπίζνες φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της επίσκεψης του Φίλιπ Ρέσλερ.

Η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων είναι οι τομείς στους οποίους οι Γερμανοί επιχειρηματίες θέλουν να αναπτυχθούν στη χώρα μας. Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος καθώς ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο «Ηλιος» που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 10 Γιγαβάτ με επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ. Η ενέργεια θα εξάγεται στη Γερμανία και τις βόρειες χώρες.

Χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων η καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν σε βάρος της χώρας μας για τις χωματερές ανοίγει τον δρόμο των επενδύσεων. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέσλερ έκανε γνωστό πως η Γερμανία θα χρηματοδοτεί χωρίς ελληνική βοήθεια τις επενδύσεις των επιχειρήσεών της στη χώρα μας, μέχρι η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές. Οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι, πληροφορίες αναφέρουν, ότι θέλουν να επενδύσουν στους τομείς των τροφίμων. Οι Ολλανδοί έχουν παράδοση ενώ επιχειρήσεις τους όπως η Friesland, η Unilever, η Amstel μέσω της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προχώρησαν ήδη σε επενδύσεις δημιουργώντας μονάδες παραγωγής των προϊόντων τους στην Ελλάδα.