Αύξηση των περιστατικών πειρατείας, αλλά και σημαντικές αλλαγές στον τόπο που γίνονται, κατέγραψε η έρευνα της εταιρείες Aon Corp, που δραστηριοποιείται στη μεσιτεία ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης αυτής μεγάλης έρευνας τα περιστατικά πειρατείας μετατοπίζονται από τον κόλπο του Aden προς την Αραβική θάλασσα, στην οποία παρατηρείται μία αύξηση κρουσμάτων της τάξεως του 267% ετησίως!

Συγκεκριμένα στην Ανατολική ακτή της Αφρικής (Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπος του \’Αντεν, Κόλπος Σομαλίας, Αραβική Θάλασσα και Ινδικός Ωκεανός), οι πειρατικές επιθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 17% τα περασμένα 2 χρόνια, με σύνολο 509 κρουσμάτων το 2010/2011.

Παρ\’ όλα αυτά, το ποσοστό επιτυχίας σημείωσε μείωση από 19% το 2009/2010 σε 16% το 2010/2011. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι τα μέτρα προστασίας έναντι της πειρατείας, είτε ενεργητικά (πχ οπλισμένοι φρουροί) ή παθητικά (πχ. συμμόρφωση με το BMP4 ή χρήση citadels).

Από την άλλη στη Δυτική Ακτή της Αφρικής, η έρευνα έδειξε πως οι εγκληματικές δράσεις σε πλοία σημείωσαν αύξηση, ωστόσο, η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών (80 περιπτώσεις) αφορούν ηπιότερες μορφές επιθέσεων και όχι σοβαρά περιστατικά πειρατείας και απαγωγών καθώς στη δυτική Αφρική δεν υπάρχει «υποδομή» που να επιτρέπει διεκδίκηση και διαπραγμάτευση λύτρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook