Άσκηση με σενάριο για τσουνάμι, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου,  στο Κτήριο Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Κρήτης ,  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το Πρόγραμμα, επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στην Ιαπωνία και έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε. καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής.

Σημειώνεται  οτι η συγκεκριμένη άσκηση θα είναι ,  η πρώτη στην ιστορία της Ε.Ε., ενώ μια σειρά από καινοτομίες, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού, θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη  Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Επικεφαλής Εταίρος), δύο Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Άμυνα), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τον  Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών, τις Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία) και την Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία).

Επίσης, συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης: Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου & Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης.

Η Άσκηση Διοικητηρίου, στην οποία προσομοιώνεται το τακτικό επίπεδο,    αποσκοπεί στην κατάρτιση του προσωπικού και στον επιτυχή σχεδιασμό – συντονισμό – συγχρονισμό της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής  Άσκησης Πεδίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 – 26 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο και στα Χανιά με συμμετοχή όλων των φορέων. Την Άσκηση Πεδίου θα παρακολουθήσουν Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, και παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook