Στάση πληρωμών έναντι των παραγωγών και των προμηθευτών τους έχουν κηρύξει μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες στον κλάδο τροφίμων και των ηλεκτρικών ειδών, με αποτέλεσμα δεκάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο...

Οι κακοπληρωτές όμιλοι όμως, σύμφωνα με την imerisia.gr, αποκομίζουν εκατομμύρια ευρώ από την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών. Με βάση τους υπολογισμούς, όταν η αποπληρωμή ξεπερνά τους έξι μήνες, στο ταμείο του πολυεθνικού ομίλου παραμένει περίπου ένα ποσό 400 εκατ. ευρώ, το οποίο αποφέρει οικονομικό όφελος που μπορεί να φθάσει έως τα 17 εκατ. ευρώ τον χρόνο αν τα χρήματα τοκισθούν με επιτόκια από 3% έως 5%.

Κοινό μυστικό
Για κοινό μυστικό λένε στελέχη της αγοράς, τα οποία όμως δεν θέλουν να πουν επώνυμα το δικό τους πρόβλημα και να έρθουν σε βίαιη σύγκρουση με τον οφειλέτη τους, όταν ο τζίρος της επιχείρησης προέρχεται κυρίως από τους πολυεθνικούς γίγαντες που κρατούν στα ταμεία τους τα δεδουλευμένα τους, χωρίς μάλιστα να δίνουν εξήγηση.

Οι επιχειρηματίες που μίλησαν ζήτησαν να παραμείνουν στην ανωνυμία, αλλά με την προσδοκία ότι η δημοσιοποίηση του θέματος θα συμβάλλει στην αλλαγή των όρων υπέρ των αδυνάτων. Πάντως, η παραλαβή των προϊόντων από τις εγχώριες βιομηχανικές μονάδες δίνονται στην ώρα τους, ενώ η αποπληρωμή γίνεται έξω από τους κανόνες της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Η «μηχανή» των καθυστερήσεων των καταβολών δουλεύει ρολόι για τους διεθνείς ομίλους, την ίδια ώρα που οι οποίοι ενδιάμεσα μπορούν να παρατείνουν τον χρόνο εξόφλησης με την έκδοση νέας μεταχρονολογημένης επιταγής.

Η ελληνική εφεύρεση του πληρώνω με επιταγή μετά από οκτώ εννέα και δέκα μήνες έχει γίνει εργαλείο δουλειάς για τους ξένους επενδυτές, ενώ oι εγχώριοι ανταγωνιστές των πολυεθνικών ομίλων, εξοφλούν τουλάχιστον σε τρεις μήνες το σύνολο σχεδόν των παραγωγών και προμηθευτών.

Στελέχη της αγοράς λένε ότι η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να προκαλέσει οικονομικές καραμπόλες με απρόβλεπτες συνέπειες για τον εγχώριο παραγωγικό ιστό της χώρας.

Σε 8 μήνες
«Φέσι» 1 εκατ. ευρώ

Μικρομεσαία επιχείρηση που διαπραγματεύεται μόνο ένα προϊόν με πολυεθνικό όμιλο τροφίμων καταγγέλει ότι έχει να πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες. Οι οφειλές ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ και με δεδομένη την έλλειψη ρευστού, η επιχείρηση οδηγείται σταδιακά σε οικονομικό αδιέξοδο που μεταφράζεται σε καθυστέρηση πληρωμής του προσωπικού.

Πολλές επιχειρήσεις που δεν αποδέχονται τους όρους των πολυεθνικών, αποσύρουν τα προϊόντα τους από τα ράφια, όταν οι πωλήσεις προς τις συγκεκριμένες αλυσίδες περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό του τζίρου, ώστε να είναι δυνατή η «απορρόφηση» των απωλειών.