Απόρρητες χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις δαπάνες για αγορά των χημικών και των δακρυγόνων που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ για την διάλυση διαδηλώσεων.

Σε ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που κατατέθηκε στη Βουλή πριν τρεις μήνες, που μεταξύ άλλων αιτούνταν την κατάθεση εγγράφων σχετικά με το κόστος των δακρυγόνων που χρησιμοποιήθηκαν την 28η και 29η Ιουνίου, η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αρ. πρωτ. 7017/4/13618 – 20/07/2011) ήταν η εξής:

\”Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση των τιμολογίων αγοράς ποσοτήτων των αναφερομένων στις ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων υλικών μέσων και των συναφών οικονομικών στοιχείων (δαπανών, κόστους) σας πληροφορούμε ότι αυτά τηρούνται στα αρχεία των αρμόδιων Υπηρεσιών μας. Σημειώνεται όμως, ότι επειδή τα σχετικά στοιχεία είναι μείζονος σπουδαιότητας, καθότι σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια, αποτελούν δε διαβαθμισμένο υλικό (απόρρητα), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν γνώση τρίτα μη αρμόδια άτομα\”.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες μόλις ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου, το κόστος των χημικών που χρησιμοποίησαν τότε τα ΜΑΤ άγγιζε τις 900.000 ευρώ.

Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν εκ νέου ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδιαφάνεια στον τομέα των μέσων ελέγχου του πλήθους:

\”Δεδομένου ότι η απόκρυψη στοιχείων από τους πολίτες δικαιολογείται σε περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας,
ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο είναι απόρρητα τα οικονομικά στοιχεία (δαπάνες, κόστος) των δακρυγόνων/χημικών/ασφυξιογόνων αερίων και των άλλων «μέσων ελέγχου πλήθους» που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.;

2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει διαφάνεια για τα οικονομικά στοιχεία των «μέσων ελέγχου πλήθους;\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook