Η Κρήτη έχει τις δυνατότητες μέσω της καινοτομίας και της αποτελεσματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών να καταστεί διεθνής πόλος έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αλλά και οι ομιλητές στην ημερίδα «Καινοτομία και νησιωτικότητα» που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Εμείς, όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης έχουμε ξεκάθαρο όραμα για την Κρήτη «Ένα νησί πρότυπο ανάπτυξης με πυλώνες την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, την έρευνα και καινοτομία, και την πράσινη ανάπτυξη», και πρόσθεσε:

«Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε καθημερινά όχι μόνο για να μην χαθεί καμία ευκαιρία, ούτε ένα ευρώ, όχι μόνο για να απεμπλακούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας υποθέσεις ετών αλλά και για να γίνουν οι παρεμβάσεις μας πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές. Να δημιουργούν προοπτική. Το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε. Θα το κερδίσουμε με μοχλό ανάπτυξης (εφαλτήριο) την καινοτομία. Γιατί μόνο μέσα από ένα καινοτόμο ποιοτικό άλμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε

• Τη Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας,
• Την ανάδειξη της Κρήτης σε διεθνή πόλο έρευνας και καινοτομίας,
• Την ενίσχυση της εξωστρέφειας προωθώντας ταυτόχρονα τη διεθνή εικόνα της Κρήτης,
• Τη Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
• Την Ενσωμάτωση της αειφορίας στις αναπτυξιακές επιλογές και παρεμβάσεις,
• Και τέλος την αποτελεσματικότερη Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης.

Η προσέγγιση του οράματος μας προϋποθέτει την κοινή προσπάθεια και στράτευση όλων μας για την επίτευξη των παραπάνω Στρατηγικών Στόχων της Περιφέρειας Κρήτης».
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στο επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας στην ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης, λέγοντας:

«Για την κατάρτιση και υλοποίηση του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου, δηλαδή όλων εκείνων των στοχευμένων μέτρων και δράσεων για τα επόμενα χρόνια, αξιοποιούμε ένα νέο σημαντικότατο Συμβουλευτικό Όργανο της Περιφέρειας Κρήτης. Το Περιφερειακό Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης, που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, λειτουργεί συμβουλευτικά προς στην Περιφερειακή Αρχή, σχεδιάζει, προτείνει και συντονίζει δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι 10 Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου Καινοτομίας, άρτια στελεχωμένες με εκπροσώπους επιστημονικών και παραγωγικών φορέων του νησιού, έχουν ήδη επεξεργαστεί και παρουσιάσει άμεσες προτάσεις υλοποίησης για κάθε Άξονα Προτεραιοτήτων. Προχωρούμε στην ιεράρχηση, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των προτάσεων του Συμβουλίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η εξαίρετη και για πρώτη φορά συντονισμένη προσπάθεια μπορεί και θα αναδείξει την καινοτομία σε μοχλό (εφαλτήριο) βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί μας».

Στην ημερίδα που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία μίλησαν:
-Ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης αναπτύσσοντας το θέμα «Η Ευρωπαική Διάσταση της Καινοτομίας»
-Ο προιστάμενος της ειδικής υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιάννης Φίρμπας
-Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ATTICA VENTURES Γιάννης Παπαδόπουλος
-Ο καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΙΤΕ Διονύσιος Τσιχριτζής
-Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης Ελευθέριος Οικονόμου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook