Οι δημοτικές Αρχές και δεκάδες αστυνομικοί απομάκρυναν τη Δευτέρα από το κέντρο του Τελ Αβίβ τέσσερις μεγάλες σκηνές, περισσότερους από δύο μήνες αφότου έκαναν την εμφάνισή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα υψηλά ενοίκια και το υψηλό κόστος διαβίωσης στη χώρα.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας σχολίασε ότι η επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι σκηνές «έγινε με τρόπο ειρηνικό» εκτός από «δύο συλλήψεις στο νότιο Τελ Αβίβ, για αντίσταση κατά της Αρχής».

Η επιχείρηση των δημοτικών Αρχών έγινε σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Η αστυνομία του Τελ Αβίβ επισκέφθηκε άλλωστε την Κυριακή τους καταληψίες στην κεντρική (και ακριβή) οδό Ρότσιλντ, προτρέποντάς τους να τακτοποιήσουν μόνοι τους τα υπάρχοντά τους και να απομακρυνθούν.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι Αρχές είχαν απομακρύνει μέσα σε λίγα λεπτά τις σκηνές στο πάρκο Λεβίνσκι (όπου και έγιναν οι συλλήψεις) και στις οδούς Νορντάου και Μπεν Γκουριόν.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Πριν από ένα μήνα, στις 3 Σεπτεμβρίου, περίπου 400 χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαίτησαν από την κυβέρνηση «περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Σε απάντηση σε αυτή τη μάλλον σπάνια για τα δεδομένα του Ισραήλ διαμαρτυρία ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου συνέστησε 22μελη επιτροπή με επικεφαλής διακεκριμένο οικονομολόγο και με αποστολή την υποβολή στην κυβέρνηση
«πορίσματος, με τους ενδεδειγμένους τρόπους μείωσης του κόστους διαβίωσης».

Η Επιτροπή στο πόρισμά της ζήτησε την περιστολή των αμυντικών κρατικών δαπανών, υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις, δωρεάν παιδεία, ανασύσταση της αγοράς των ακινήτων με στόχο τα φθηνότερα ενοίκια χωρίς όμως να χρειαστεί να δοθεί μια κρατική επιδότηση για αυτά και να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κινητοποιούμενων χαρακτήρισαν αυτά τα μέτρα άτολμα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook