Συγκρατημένες και προσεκτικές είναι οι δηλώσεις για την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους στο συμβούλιο Eurogroup αποδεικνύοντας ότι η εποχή που αρκούσε απλώς η ανακοίνωση σκληρών μέτρων και καλών προθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού το πρόβλημα συνήθως είναι η υλοποίησή τους, αλλά και προειδοποιώντας ότι η 6η δόση δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει όλα τα δύσκολα και απαραίτητα μέτρα, όμως όλα δείχνουν ότι τον περιμένει δύσκολο έργο, με αρκετούς να ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων, άλλους να τα κρίνουν ανεπαρκή, ενώ η δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα τείνει να γίνει η μόνιμη στάση πολλών από τους εταίρους και άλλους να τα κρίνουν ανεπαρκή, προετοιμάζοντας ήδη το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν που μίλησε για σημαντικές αποφάσεις και μέτρα, τα οποία όμως πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των στόχων.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα επακόλουθα των νέων μέτρων, που ελήφθησαν από την Αθήνα για να ικανοποιήσει τους δανειστές της, θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, αλλά χαιρέτισε τις «σημαντικές αποφάσεις».

«Η Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι και χθες», υπογράμμισε ο Ρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Οι ομάδες μας βρίσκονται στην Αθήνα, η αποστολή συνεχίζει το έργο της για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό η Ελλάδα να νομοθετήσει σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση» κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου χθες, Κυριακή.

«Φαίνεται ότι η Ελλάδα πιθανώς να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους προδιαγεγραμμένους για φέτος και το επόμενο έτος στόχους. Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Την αισιοδοξία, που εξέφραζε χθες (Κυριακή), ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους όρους, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου – αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πιθανότητα εκταμίευσης μέσα στον Οκτώβριο «είναι σαφώς μεγαλύτερη» από την πιθανότητα να μην αποδεσμευτεί η δόση – φαίνεται να αναιρεί, με νέες δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, με τις οποίες προειδοποιεί την Αθήνα πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση, χωρίς συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Σε νέες δηλώσεις της στο φύλλο της εφημερίδας \”Ντι Βελτ\” που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη (εξαιτίας της σημερινής αργίας της γερμανικής εθνικής γιορτής) η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποιεί την Αθήνα ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό σημαίνει πως δεν εκπληρώνονται οι όροι για την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Οκτώβριο και πως δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά οι όροι της συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν πληρώνουμε, αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ».

Πιο θετικός ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup: «Ελπίζω ότι σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε την απόφαση να αποδεσμεύσουμε την επόμενη δόση για την Ελλάδα».

Ελπίδα ότι η πρόοδος της Ελλάδας θα αναγνωριστεί από την τρόικα εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν: «νομίζω ότι οι ελληνικές αρχές σημειώνουν σημαντική πρόοδο και ελπίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην τελική έκθεση της τρόικας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook