Η προσθήκη μνήμης RAM στον υπολογιστή είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε. Με περισσότερη RAM το σύστημά μας όχι μόνο θα μπορεί να τρέχει πιο απαιτητικά προγράμματα και παιχνίδια, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να τρέχει περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (Π.χ word, κάποιον browser, media player κλπ) χωρίς να καθυστερεί.

Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα, επιταχύνοντας όλες μας τις εργασίες. Με τις τιμές των μνημών να μειώνονται ολοένα, ίσως είναι ώρα να αυξήσετε τη μνήμη και στο δικό σας σύστημα. Το pcsteps μας δείχνει τον τρόπο να το κάνουμε μόνοι μας, χωρίς να μπούμε στον κόπο και τα έξοδα του να καλέσουμε κάποιον τεχνικό!

Βήμα 1ο: Πόση μνήμη χρειαζόμαστε

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πόση RAM πραγματικά χρειαζόμαστε. Αυτό εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα που τρέχουμε, από τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε, και φυσικά από τον τρόπο χρήσης του υπολογιστή. Δείτε που βρίσκεστε εσείς στην κλίμακα.

Χρήση Προτεινόμενη μνήμη

Απλή χρήση: Word, facebook, e-mail (outlook express),

καμιά πασιέντζα, καμιά ταινία

Windows XP: 512ΜΒ-1GB

Windows 7: 1GB

Εντατική χρήση: Πολλαπλά word ανοιχτά, μεγάλα spreadsheet στο Excel,

πολλαπλά παράθυρα του browser ανοιχτά, με πολλαπλά tabs το καθένα

Windows XP: 1-2GB

Windows 7: 2-4GB

Σύγχρονο Gaming

Windows XP: 2-4GB

Windows 7: 4GB

Ημιεπαγγελματική ή επαγγελματική επεξεργασία εικόνας/βίντεο/ήχου

Windows XP x64: 8GB

Windows 7 x64: 8-12GB

Αν έχετε Windows Vista, όση μνήμη και νά \’χετε, χαμένη πάει, βάλτε Windows 7 να βρείτε την υγεία σας.

Βήμα 2ο: Ψωνίζοντας τη μνήμη

Διαπιστώνουμε ποιά μνήμη είναι συμβατή με το σύστημά μας, ακολουθώντας τον αντίστοιχο οδηγό:

Προμηθευόμαστε την κατάλληλη μνήμη από το κατάστημα της επιλογής μας.

Βήμα 3ο: Στα ενδότερα του PC

Η ώρα της αλήθειας, η ώρα να κάνουμε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στον υπολογιστή.

\"DSCN0202\"

Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται είναι ένα σταυροκατσάβιδο. Ορισμένα νεότερα tower δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι \”κουμπώνει\” συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower.

\"AH-RAM-compartment\"

Αν έχετε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρείτε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη. Κάποια laptop όμως δεν δίνουν καθόλου πρόσβαση στο εσωτερικό τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς θα πρέπει να το πάτε στο service της αντιπροσωπείας για αναβάθμιση.

Βήμα 4ο: Εντοπίζοντας τις θύρες των μνημών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν ακουμπήσετε το οτιδήποτε πάνω στον υπολογιστή, φροντίστε να είστε γειωμένοι, ώστε να μην έχετε επάνω σας στατικό ηλεκτρισμό. Ο στατικός ηλεκτρισμός από την τριβή σε ένα χαλί ή ένα πουλόβερ είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο. Ο σπινθήρας όμως αυτός, που είναι ελαφρώς επίπονος για ένα δάχτυλο, μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμος για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του υπολογιστή.

Για να γειωθείτε αρκεί να αγγίξετε κάτι μεταλλικό, ιδανικά το σώμα του καλοριφέρ. Αλλά και το να αγγίξετε κάποιο μεταλλικό μέρος στο κουτί του υπολογιστή κάνει τη δουλειά – η απευθείας επαφή με τα ηλεκτρονικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Εφ\’ όσον λοιπόν έχουμε (απο)γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας.

\"inside-pc\"

Αν το tower είναι αγορασμένο από μαγαζί, τότε κατά 90% τα καλώδια είναι καλοδεμένα και τακτικά, αφήνοντάς σας πλήρη οπτική και ελευθερία κινήσεων. Αν τον υπολογιστή τον συναρμολόγησε κάποιος φίλος σας και τα καλώδια είναι σαν να έριξε κάποιος μακαρόνια στο tower, έχετε την άδειά μας να τον βρίσετε όσο θέλετε. Επίσης, είναι αυτονόητο πως τα μεγαλύτερου μεγέθους full tower είναι σαφώς πιο άνετα για τέτοιες εργασίες από τα μεσαία midi tower.

\"p1010133s\"

Παραδοσιακά οι θύρες της μνήμης είναι κοντά τον επεξεργαστή, ο οποίος ξεχωρίζει από τον ευμεγέθη ανεμιστήρα επάνω του. Καμιά φορά, δε, έχουν και κάποιο χρώμα που ξεχωρίζει, όπως κόκκινο ή κίτρινο

Αν έχετε laptop, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, καθώς ξεβιδώνοντας το κατάλληλο καπάκι θα έχετε μόνο τις θύρες μπροστά σας, και τίποτε άλλο να εμποδίζει την οπτική σας

\"AH-Module-ready-to-install\"

Βήμα 5α: Τοποθετώντας τις μνήμες (Desktop)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρατώντας τις μνήμες σας, φροντίστε να μην αγγίζετε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Το λίπος των δακτύλων δεν οφελεί τα ηλεκτρονικά (ή οτιδήποτε άλλο πλην των ίδιων των δακτύλων, εδώ που τα λέμε).

Πριν συνεχίσουμε, υπάρχει λόγος που οι εγκοπές της μνήμης έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel, σύμφωνα με το οποίο, αν βάλετε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη. Αν λοιπόν η υπάρχουσα μνήμη σας είναι στο π.χ. μπλε κανάλι, καλό είναι να βάλετε τη νέα στο αντίστοιχο δεύτερο μπλε κανάλι.

Από την άλλη μεριά, το dual channel υπάρχει περίπτωση να αναδείξει ασυμβατότητες ανάμεσα σε διαφορετικές μνήμες, οπότε αν έχετε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, πιθανώς αυτό να φταίει.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε στην περίπτωση του desktop υπολογιστή είναι να ανοίξετε τα πλαστικά κλιπ που βρίσκονται στις άκρες των θυρών της μνήμης. Ανοίγουν μόνο μέχρι ενός σημείου, γι\’ αυτό μην τα ζορίσετε.

\"Ports\"

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, υπάρχει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο χωρίζει στα δύο τη θύρα, αλλά που δεν είναι ακριβώς στη μέση της. Αντίστοιχα η μνήμη που κρατάτε στα χέρια σας έχει μια εγκοπή, η οποία επίσης δεν βρίσκεται στη μέση της μνήμης. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να τοποθετήσετε τη μνήμη ανάποδα, να μπαίνει μόνο με έναν τρόπο. Φροντίστε λοιπόν το μεγαλύτερο κομμάτι της μνήμης να βρίσκεται στην ίδια πλευρά με αυτό της θύρας, ομοίως και τα μικρότερα.

Αυτό που έχετε να κάνετε στη συνέχεια είναι να ευθυγραμμίσετε τις γωνίες της μνήμης με τα πλαστικά καναλάκια δεξιά και αριστερά και να τη γλιστρήσετε απαλά μέχρι κάτω. Μην επιχειρήσετε ακόμα να την κουμπώσετε, σε αυτή τη φάση αρκεί απλά να μπει στη θύρα.

Αφού την έχετε βάλει σωστά, βάλτε από έναν αντίχειρα σε κάθε πάνω γωνία της μνήμης και πιέστε με προσοχή, μέχρι να κάνει \”κλακ\”. Αυτό που θέλετε είναι να μπει η μνήμη καλά, αλλά όχι να σπάσετε και τη motherboard.

Καθώς πιέζετε, θα παρατηρήσετε πως τα λευκά κλιπ στις άκρες της θύρας θα κλείσουν μόνα τους. Αντίστοιχα, αν χρειαστεί να βγάλετε κάποια μνήμη, αρκεί να ανοίξετε τα κλιπσάκια και θα βγει μόνη της, σαν ψωμί από τη φρυγανιέρα (εντάξει, δεν θα πεταχτεί κιόλας, αλλά λέμε τώρα).

Αφού βεβαιωθείτε πως η μνήμη έχει μπει καλά (έχει κάνει \”κλακ\” και δεν θα φαίνονται οι επαφές στο κάτω μέρος της), πιέζετε προς τα μέσα τα κλιπσάκια για να κλείσουν εντελώς, αν δεν έχουν κλείσει ήδη, και είστε έτοιμοι.

Βήμα 5b: Τοποθετώντας τις μνήμες (Laptop)

Στα laptop οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική. Αφού ευθυγραμμίσετε τις εγκοπές της μνήμης και της θύρας, τοποθετήστε τη μνήμη με γωνία 45 μοιρών. Στη συνέχεια πιέστε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να κάνει \”κλακ\”, και θα μπει πολύ εύκολα.

\"AH-Module-installed\"

Βήμα 6ο: Η ώρα της αλήθειας

Τώρα είστε έτοιμοι να ανοίξετε τον υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να συνδέσετε όλα τα καλώδια (εκτυπωτές, scanner, κάμερες κλπ) και, προς θεού, μην κλείσετε και βιδώσετε το tower, γιατί αν κάτι έχει πάει στραβά θα πρέπει να το ξαναξεβιδώνετε (και ποιός το θέλει αυτό?).

Συνδέστε μόνο το ρεύμα, την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Κάντε μια προσευχή και πατήστε το κουμπί.

Εκτός απροόπτου, το σύστημα θα ξεκινήσει κανονικά. Μπείτε στα windows και ελέγξτε αν το σύστημα έχει δει τη νέα σας μνήμη.

Αν ναι, συγχαρητήρια! Μόλις τοποθετήσατε με επιτυχία την πρώτη σας μνήμη. Κάντε shut down, κλείστε και βιδώστε το καπάκι, συνδέστε όλα τα καλώδια και κεράστε τον εαυτό σας μια πορτοκαλάδα (μπλε), γιατί την αξίζετε!

Βήμα 7ο: Troubleshooting – Αχρείαστο νά \’ναι

Αν βλέπετε μόνο μια μαύρη οθόνη και δεν αρχίσουν να φορτώνουν τα windows, κλείστε τον υπολογιστή κρατώντας πατημένο το κουμπί power για μερικά δευτερόλεπτα, βγάλτε τον απ\’ την πρίζα και στη συνέχεια βγάλτε τη μνήμη που μόλις βάλατε. Αν χωρίς τη νέα μνήμη ο υπολογιστής ξεκινάει κανονικά, δοκιμάστε να τη βάλετε σε μία άλλη θύρα.

Αν, παρ\’ όλο που βγάλατε τη νέα μνήμη, πάλι δεν ξεκινάει ο υπολογιστής, πιθανώς να σκουντήξατε καταλάθος την κάρτα γραφικών (είναι η κάρτα που έχει το βύσμα το οποίο πηγαίνει στην οθόνη). Δοκιμάστε να την πατήσετε καλύτερα στη θέση της και δοκιμάστε να ξανανοίξετε τον υπολογιστή.

Αν ο υπολογιστής ανοίγει αλλά σας βγάζει κάποια ένδειξη \”No system disk or disk error\” πάει να πει πως κουνήθηκε κάποιο από τα καλώδια του σκληρού δίσκου (η τροφοδοσία του ρεύματος ή το καλώδιο των δεδομένων). Κλείστε το σύστημα, πατήστε τα καλώδια καλύτερα στις θέσεις τους και ξαναδοκιμάστε.

Αν χρησιμοποιήσατε θύρα ίδιου χρώματος για τη μνήμη και το σύστημά σας είναι σχετικά ασταθές (κολλάει, πετάει μπλε οθόνες κλπ), πάει να πει πως υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των μνημών όσον αφορά το dual channel, οπότε θα πρέπει να βάλετε τη μνήμη σε κάποια άλλη θύρα.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα το πετύχετε, συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook