Ειδικοί στο πεδίο του καρκίνου ξεκινούν τη διεξαγωγή μεγάλης μελέτης προκειμένου να διερευνήσουν εάν κοινώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση βάζουν «φρένο» στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.

Προηγούμενα στοιχεία που αφορούσαν 800 ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έδειξαν ότι όσες εξ αυτών είχαν λάβει β-αναστολείς εμφάνιζαν 50% λιγότερες πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου τους σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν λάβει τα φάρμακα.

Η νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζεται από το ίδρυμα Cancer Research UK, θα περιλαμβάνει 30.000 ασθενείς και τα αποτελέσματά της αναμένονται το ερχόμενο έτος. Εάν και τα ευρήματα αυτής της μεγάλου εύρους μελέτης είναι θετικά, θα ακολουθήσουν δοκιμές στις οποίες ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα λάβουν β-αναστολείς σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία τους.

Οι μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου εξαιτίας της νόσου. Εκτιμάται ότι ποσοστό της τάξεως του 30% των καρκίνων στον μαστό εμφανίζει μετάσταση και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι καρκίνοι είναι υπαίτιοι για το 90% των θανάτων από τη συγκεκριμένη μορφή της ασθένειας.

Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των β-αναστολέων έδειξαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν τα φάρμακα παρουσίαζαν μειωμένο κατά 71% κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρκίνου.

Αλλη μελέτη επικεντρώθηκε στη βιολογική διαδικασία μέσω της οποίας οι β-αναστολείς σταματούν την κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων εντός του οργανισμού. Όπως έδειξε, το επιτυγχάνουν σταματώντας τη δράση ενός μορίου που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και ονομάζεται νοραδρενεργικός υποδοχέας. Εάν μπλοκαριστεί αυτός ο υποδοχέας τα κύτταρα δεν μπορούν να «ταξιδέψουν» σε άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με τον δρα Ντες Πόουι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιγχαμ, ο οποίος συμμετέχει στη μελέτη σε συνεργασία με συναδέλφους του από την Ιρλανδία και τη Γερμανία, «ο καρκίνος μπορεί να θεωρηθεί νόσος με δύο φάσεις – πριν και μετά την εξάπλωσή του. Πολλές γυναίκες λαμβάνουν επιτυχώς θεραπεία για τον πρωτογενή όγκο τους, ωστόσο σε ορισμένες από αυτές ο αρχικός όγκος αφήνει ‘κληρονομιά’ – μια ‘ κόρη’ του πρωτογενούς όγκου».

Ο ειδικός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας να βρεθεί τρόπος ώστε να αποτρέπεται η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης από τη νόσο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook