Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αποποιείται των ευθυνών που του αποδίδει η ερευνητική επιτροπή για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και θεωρεί πως τα συμπεράσματα στερούνται τεκμηρίωσης και πως ο ίδιος ο Πόλυς Πολυβίου υπερέβη τους όρους εντολής του.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων του καινούριου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ο ίδιος θα αναμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα και κατόπιν η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.

Στις προσωπικές ευθύνες που επιρρίπτονται στον ίδιο από τον Πόλυ Πολυβίου, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για το συμβάν» και πως «αυτό το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Αντίθετα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, «πολλοί συλλογισμοί και συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα, φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης, είναι αστήριχτοι ή ακόμα και ενάντια στο ενώπιον του κ. Πολυβίου παρουσιασθέν μαρτυρικό υλικό, έρχονται σε αντίθεση».

«Χωρίς αμφιβολία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους εντολής του, προβαίνοντας ακόμα σε υποδείξεις και αξιολογήσεις αναφορικά με τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και της εν γένει πολιτικής του κράτους και της Κυβέρνησης και των διπλωματικών χειρισμών», συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε πως «δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ, χειρισμοί που έχουν σχέση με τις αραβικές χώρες δεν έχουν θέση» και υπέδειξε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική «η οποία έβγαλε την Κύπρο από το αδιέξοδο και η οποία θωρακίζει την Κύπρο αυτήν τη στιγμή, όταν η Τουρκία μας απειλεί που θα προχωρήσουμε στην ανόρυξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων».

«Δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική μας πολιτική - ακόμη και η εσωτερική πολιτική που αφορά στους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως «το πόρισμα, μέσα από επαναλαμβανόμενες, εκτενείς αναφορές, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο αποδίδεται σχεδόν η αποκλειστική ευθύνη» και διερωτήθηκε αν ο Πρόεδρος θα πρέπει να φέρει ευθύνη για τη φύλαξη πυρομαχικών.

Τόνισε δε ότι στο πόρισμα «πουθενά δεν υπάρχει μαρτυρία, παρά το περί του αντιθέτου εύρημα του κ. Πολυβίου, ότι τάχατες η απόφαση για την τοποθέτηση στο Μαρί ήταν του Προέδρου», πως «δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τάχατες ο Πρόεδρος γνώριζε για το βαθμό της επικινδυνότητας του φορτίου, ευθύς εξαρχής όπως διατείνεται ο κ. Πολυβίου» αλλά και ότι «δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τάχατες ο Πρόεδρος είχε την κύρια ευθύνη για τη φύλαξη και το χειρισμό του υλικού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη πως αν και ο ίδιος αναγνωρίζει θεσμικές ευθύνες ως επικεφαλής της Κυβέρνησης και του κράτους «με την έννοια ότι φυσιολογικά κάθε θετικό ή αρνητικό αντανακλά και στον επικεφαλής του κράτους» και επανέλαβε ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θλίψη και τη συμπαράσταση του προς τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν στις 11 Ιουλίου και παράλληλα «τη συγνώμη και τις απολογίες της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά για τις ελλείψεις, τα λάθη και τις αδυναμίες που οδήγησαν στην τραγωδία».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς όπως τόνισε. Κάλεσε παράλληλα όλους σε ενότητα, υποδεικνύοντας ότι «διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη ως χώρα, και πως ο ίδιος έχει την ευθύνη να διασφαλίσει και να αγωνιστεί για να διασφαλίσει σταθερότητα, ηρεμία και ενότητα, την οποία η Κύπρος», όπως είπε, «χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε».

zougla.gr