Οι παραδοσιακές εφημερίδες σε χαρτί θα έχουν εξαφανιστεί από τον κόσμο ως το 2040 και θα έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακές εκδοχές τους, προέβλεψε ο Φράνσις Γκούρι, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (OMPI), μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

Σε συνέντευξή του προς την ελβετική εφημερίδα \”Λα Τριμπίν ντε Ζενέβ\”, ο Γκούρι δήλωσε πως \”σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν πλεόν τυπωμένες εφημερίδες όπως τις ξέρουμε σήμερα. Είναι μια εξέλιξη, δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, υπάρχουν μελέτες που αναγγέλλουν την εξαφάνισή τους το 2040, στις ΗΠΑ αυτό θα συμβεί το 2017\”.

Όπως γράφει το Έθνος, ο Γκούρι υποστηρίζει πως πρόκειται για μια αναπότρεπτη εξέλιξη, εφόσον ήδη στις ΗΠΑ πωλούνται περισότερα ψηφιακά βιβλία απ\’ ό,τι βιβλία σε χαρτί και στις πόλεις βρίσκει κανείς ολοένα και λιγότερα βιβλιοπωλεία.

Ένα από τα προβλήματα που συνδέονται με την εξέλιξη αυτή είναι η αμοιβή των δημοσιογράφων, προσθέτει ο αξιωματούχος.

\”Πώς άραγε οι εκδότες θα βρούν ένα εισόδημα για να πληρώνουν αυτούς που γράφουν τα άρθρα;\”, αναρωτιέται ο Γκούρι, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να διατηρηθεί \”το σύστημα των συγγραφικών δικαιωμάτων ως μηχανισμός για να αμείβονται οι δημιουργοί, χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουν να ζήσουν\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook