Τα πρόσθετα μέτρα του νέου προϋπολογισμού, ύψους 7,1 δισ. ευρώ, τα οποία καλείται να επωμιστεί για τη διετία 2011-2012 ο Έλληνας πολίτης, είτε μισθοσυντήρητος είτε επιχειρηματίας, είναι στην πραγματικότητα … 9,18 δισ. ευρώ!

 Αν και στο Μεσοπρόθεσμο όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο αποτιμούνταν σε 28,351 δισ. ευρώ, η νέα εκτίμηση στο προσχέδιο κατεβάζει τον πήχη στα 26,225 δισ. ευρώ.

Συνάγεται συνεπώς σύμφωνα με το protothema.gr, ότι παρά τα όσα αναγράφει στο προσχέδιο ο πίνακας των νέων μέτρων, από τον λογαριασμό λείπουν… τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ.

 Επιπλέον, η ανάλυση του λογαριασμού των μέτρων στη διετία 2011-2012 δείχνει πως το κράτος προσπαθεί να εξοικονομήσει με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, όχι 7,1 δισ. (2,1 για το 2010 και 5 δισ. για το 2012) αλλά συνολικά 9,18 δισ. εκ των οποίων τα 2,1 από φέτος και τα υπόλοιπα 7,07 δισ. το 2012!

 Εντύπωση προκαλεί δε πως ενώ στον σχετικό πίνακα αποτυπώνονται συνολικά έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων που εκτιμάται πως θα φτάσουν στη διετία στα 3,5 δισ. (1,7 δισ. και άλλο 1,8 το 2012), στην περιγραφή των μέτρων αναγράφεται πως το μέρο θα αποδώσει τελικά 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα 3,5 δισ. γράφτηκαν στον πίνακα «για να βγουν τα νούμερα» αλλά στην πραγματικότητα προβλέπεται πως φέτος θα εισπραχθούν μόλις 1,1 από τα 1,7 δισ. που προϋπολογίζονται. Αν η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί αληθής, τότε αυτομάτως προκύπτει νέα μαύρη τρύπα 600 εκατ. ευρώ, η οποία προφανώς θα καλυφθεί εκ των υστέρων με πρόσθετα νέα μέτρα.

 Στον αντίποδα, στον πίνακα των μέτρων δεν έχουν υπολογιστεί καν τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4-5 λεπτά το λίτρο από τον Οκτώβριο φέτος, ούτε και η ωφέλεια από την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα, που θα έπρεπε να προκύψει και από φέτος κιόλας.

 Το τελευταίο ειδικά δικαιολογείται μόνο αν τελικώς δεν τρέξει ούτε ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ως τον Δεκέμβριο φέτος, ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία και τα επιπλέον κονδύλια που μας «χαρίζει» η κοινότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook