Τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε πρόσφατα το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως «αποδεικνύουν την ισχυρή βούληση της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν μετά το πέρας του σημερινού ECOFIN, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιούνκερ απέρριψε κατηγορηματικά όλα τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλά για χρεοκοπία της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο επικεφαλής διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιν, υπονοώντας, σαφώς, τη Φινλανδία, τόνισε ότι οι χώρες που ζήτησαν και έλαβαν εγγυήσεις για τα δάνεια προς τις χώρες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό, υποχρεώνονται στο εξής, να καταβάλλουν σε μια μόνο δόση το ποσό της συμμετοχής τους στο EFSF.

Επίσης το ποσοστό του οφέλους τους από ενδεχόμενα κέρδη του Ταμείου μειώνεται, ενώ ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας που έδωσε τις εγγυήσεις, οι εγγυήσεις αυτές δεν θα αποδοθούν παρά σε βάθος 15-40 ετών και, μάλιστα, το ποσοστό που θα καταβληθεί δεν θα ξεπερνά το 20% του αρχικώς συμφωνηθέντος ποσού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία χαρακτήρισε «βασικά εργαλεία» τις συμφωνίες για ενίσχυση του EFSF που θα προστατεύσουν το κοινό νόμισμα και θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook