\”Κάνουμε αγώνα. Εγώ ήρθα σε επαφή με τον κύριο Βενιζέλο, και μου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλά εμείς πρέπει όλα να τα μελετήσουμε\”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο amen.gr σε σχετική ερώτηση.

Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε και στο πιλοτικό επενδυτικό πρόγραμμα δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα, σε έκταση της Μονής Πεντέλης, από τα έσοδα του οποίου θα στηριχθεί το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής.

\”Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, και η οικονομική κρίση γενικότερα αλλά και στην Ελλάδα, φυσικό είναι να έχει επηρεάσει και τον χώρο της Εκκλησίας γενικότερα αλλά και την ΕΚΥΟ, τον Κεντρικό Οργανισμό ο οποίος μόλις και μετά βίας θα μπορέσει να πληρώσει τους υπαλλήλους\”, σημείωσε, προσθέτοντας πως \”επομένως μπαίνουμε σε ένα άλλο μοντέλο αξιοποιήσεως της περιουσίας μας, όχι για να κάνουμε περιουσία αλλά για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το έργο της Εκκλησίας\”.


Και συνέχισε λέγοντας πως \”μέχρι τώρα υπήρχε ένα μοντέλο να πουλάμε και να πληρώνουμε, ή να χτίζουμε διαμερίσματα, πολυκατοικίες ή να παίρνουμε μετοχές. Αυτά τώρα πια έχουν ξεπεραστεί.

Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους. Εμείς λοιπόν τώρα, σαν άλλους τρόπους διαλέξαμε πρώτον να μην φύγει η περιουσία από τα χέρια της Εκκλησίας, όπως έγινε μέχρι τώρα. Αλλά αυτή η περιουσία που υπάρχει να αξιοποιηθεί. Και σήμερα η καλύτερη αξιοποίηση, όπως είναι τα πράγματα, είναι το να κάνουμε πράσινη ενέργεια.

Η Μονή Πεντέλης έχει μια μεγάλη έκταση, είναι γύρω στα είκοσι με εικοσιπέντε χιλιάδες στρέμματα, τρεις χιλιάδες από αυτά θα γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο , τα είκοσι χιλιάδες θα φυτευτούν (σ.σ. εννοεί αναδασωθούν) και θα ομορφύνει η περιοχή, θα δουλέψουν εννιακόσιοι (900) άνθρωποι επί πέντε χρόνια, εκατό (100) μόνιμοι\”.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, δήλωσε πως θα εκδώσει σύντομα ένα βιβλίο στο οποίο θα δείχνει την ιστορία της Εκκλησιαστικής περιουσίας και το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.

\”Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε το λαό και θα φανεί αυτό, αλλά μέσα από διακονία, μέσα από την πρόνοια. Με έσοδα από την αξιοποίηση (της περιουσίας) τα οποία θα είναι μόνο γι’ αυτό τον σκοπό\”, τόνισε, σημειώνοντας πως \”δεν είναι ο στόχος μας, ούτε ο πόθος μας, ούτε η επιδίωξη μας να κάνουμε μια Εκκλησία πλούσια για να είναι πλούσια αλλά θέλουμε να κάνουμε μια Εκκλησία να έχει δύναμη να κάνει το έργο της με τις διαστάσεις που θέλει\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook