Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένη» να λάβει πρόσθετα μέτρα για να στηρίξει την ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία δυσχεραίνεται λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τόνισε με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι.

«H Επιτροπή (της Fed) θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις οικονομικές εξελίξεις και συγχρόνως είναι προετοιμασμένη να λάβει περαιτέρω κατάλληλες δράσεις, με σκοπό να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη στο πλαίσιο σταθερών τιμών» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δεδομένης της αναιμικής ανάπτυξης της απασχόλησης (στις ΗΠΑ), που ταλανίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο κ. Μπερνάνκι απηύθυνε εξάλλου έκκληση στους νομοθέτες να μην προχωρήσουν σε γρήγορη περικοπή των κρατικών δαπανών, έστω κι αν είναι προσανατολισμένοι στη μακροπρόθεσμη συρρίκνωση του δημοσίου ελλείμματος.

Μάλιστα, την κυβερνητική προσπάθεια περιορισμού των κρατικών δαπανών, ο κ. Μπερνάνκι χαρακτήρισε «τροχοπέδη» στην πορεία της μεγαλύτερης παγκοσμίως οικονομίας, η οποία όμως στο τέλος του α' φετινού εξαμήνου παρουσίασε -μεσοσταθμικό- ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που δεν ήταν καν 1%.

«Σημαντικός στόχος κατ' εμάς είναι να αποφευχθεί οι φορολογικές δράσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην εξελισσόμενη οικονομική ανάκαμψη» των ΗΠΑ, σημείωσε ο ίδιος.

Σχολίασε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί «οικονομικό κίνδυνο» αναφορικά με την αμερικανική ανάπτυξη, επηρεάζοντας σαφώς τις αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό νωρίτερα φέτος, ο κ. Μπερνάνκι αποφάνθηκε ότι δεν επηρέασε την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ συνολικώς. Προέβλεψε στο ορατό μέλλον ήπιο πληθωρισμό, για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

in.gr