Ο ΟΤΕ υποχρεούται να πληρώσει στο Δήμο Αθηναίων τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τους τηλεφωνικούς θαλάμους που τοποθέτησε το 1993 σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ αντίθετα δεν θα πληρώσει τέλη για τους χώρους που καταλαμβάνουν οι υπαίθριοι κατανεμητές, τα λεγόμενα καφάο, έκρινε το ΣτΕ.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Δήμος Αθηναίων, ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικό Εφετείου Αθηνών που απάλλασσε τον ΟΤΕ από την καταβολή των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων που είχε επιβληθεί από το Δήμο Αθηναίων.

Τα τέλη ανέρχονται στο ποσό των 38.254, 9 ευρώ.

Τα επίμαχα τέλη επιβλήθηκαν το 1993, καθώς ο ΟΤΕ κατέλαβε 543,14 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστου χώρου στη περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων για την τοποθέτηση τηλεφωνικών θαλάμων για τη λειτουργία καρτοκινητών τηλεφώνων και την τοποθέτηση καφάο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, με την υπ' αριθμ. 2958/2011 απόφαση του Β' τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ότι ο ΟΤΕ σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν απαλλάσσεται των επίμαχων τελών ως προς τους τηλεφωνικούς θαλάμους.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους δικαστές, δεν απαλλάσσεται από την επιβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση τηλεφωνικών συσκευών, όπως είναι οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, ανεξάρτητα εάν αυτοί αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΟΤΕ απαλλάσσεται από την επιβολή των επίμαχων τελών για τους χώρους που καταλαμβάνουν τα καφάο.

Κατόπιν αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε μερικώς την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για νέα νόμιμη κρίση.

in.gr