Η BMW ActiveHybrid 5, αποτελεί ένα ακόμα μοντέλο μαζικής παραγωγής, όπου ο κινητήρας καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την αύξηση της απόδοσης. Συνδυάζει έναν σε σειρά 6κύλινδρο BMW TwinPower Turbo με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο για πρώτη φορά.

Το σύστημα κίνησης παράγει συνδυασμένη ισχύ 340 hp και τελική ταχύτητα 60 km/h μόνο με ηλεκτροκίνηση, επιταχύνει τη BMW ActiveHybrid 5 από 0 στα 100 km/h σε 5,9 δευτερόλεπτα, περιορίζει τη μέση κατανάλωση μεταξύ 6,4 και 7,0 lit./100 km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόνον 149–163 g/km (τιμές σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών, ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ελαστικού).

\"\"

 

Ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 55 hp και τροφοδοτείται με ενέργεια από μία ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου, ενσωματωμένη στο χώρο αποσκευών. Η συνδυασμένη ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Πέραν της ηλεκτρικής λειτουργίας της για οδήγηση μηδενικών ρύπων στην πόλη, η BMW ActiveHybrid 5 προσφέρει τις πιο σπορ επιδόσεις στην κατηγορία της αλλά και διψήφια ποσοστιαία βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμου έναντι της BMW 535i.
 
Το ευφυές σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών ισχύος της ActiveHybrid 5 χρησιμοποιεί, σύμφωνα με το 4troxoi.gr, μία σειρά καινοτόμων λειτουργιών που εγγυώνται αποδοτική λειτουργία. Η μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζεται όταν το αυτοκίνητο ρολάρει χωρίς γκάζι ή φρενάρει, με τον ηλεκτροκινητήρα να εκτελεί χρέη γεννήτριας που τροφοδοτεί με ενέργεια τη μπαταρία.

Αντίθετα, κατά την επιτάχυνση, ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιεί τη λειτουργία boost, που ενισχύει το βενζινοκινητήρα παράγοντας μία στιγμιαία έκρηξη ισχύος για σπορ οδηγική αίσθηση. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι ρολάροντας με ταχύτητες μέχρι 160 km/h στο ECO PRO mode, ο κινητήρας καύσης μπορεί να σβήνει και να αποσυνδέεται εντελώς. Το coasting mode συνδυάζει οδηγική άνεση με βέλτιστη αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας που έχει ήδη παραχθεί. Με στόχο τον περιορισμό λειτουργίας στο ρελαντί -στις διασταυρώσεις ή στο μποτιλιάρισμα- η BMW ActiveHybrid 5 εφοδιάζεται με μία υβριδική λειτουργία start-stop.

\"\"

 
Με ταχύτητες μέχρι 60 km/h, η BMW ActiveHybrid 5 μπορεί να λειτουργεί ηλεκτρικά παράγοντας μηδενικούς ρύπους στην πόλη. Η μπαταρία ιόντων λιθίου διαθέτει επαρκή ενέργεια για πλήρως ηλεκτρική αυτονομία έως και τεσσάρων χιλιομέτρων με μέση ταχύτητα 35 km/h.
 
Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά ισχύος της BMW ActiveHybrid 5 είναι συνδεδεμένα με το στάνταρ σύστημα πλοήγησης Professional. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται πρόβλεψη της κυκλοφοριακής κατάστασης, ώστε το σύστημα κίνησης να προετοιμάζεται για μέγιστη απόδοση (το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων πλοήγησης). Όλα τα υβριδικά εξαρτήματα της τεχνολογίας κίνησης και τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για χρήση στην BMW ActiveHybrid 5.

\"\"

 
Προαιρετικά, διατίθενται ζάντες ελαφρού κράματος Streamline 18-ιντσών που συμβάλλουν στην αεροδυναμική απόδοση. Η BMW ActiveHybrid 5 είναι το μοναδικό μοντέλο της Σειράς 5 που θα διατίθεται με εξωτερική απόχρωση Bluewater metallic, ενώ ξεχωρίζει οπτικά από όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις της Σειράς 5 με λωρίδες στα μαρσπιέ θυρών που φέρουν το λογότυπο ActiveHybrid 5, μία αλουμινένια πλάκα στην κεντρική κονσόλα με το ίδιο αναγνωριστικό στοιχείο, ένα αποκλειστικό κάλυμμα κινητήρα και την ορατή επιγραφή ActiveHybrid Power Unit στο περίβλημα της μπαταρίας που βρίσκεται στο χώρο αποσκευών.
 
Με την παρουσία της μπαταρίας ιόντων λιθίου στο χώρο αποσκευών, ο ωφέλιμος όγκος του μειώνεται στα 375 λίτρα στη BMW ActiveHybrid 5, δηλαδή μείωση 145 λίτρων συγκριτικά με μία συμβατική BMW Σειρά 5 Sedan.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook