Του Σωτ. Χιωτάκη Δ/ντή Σύνταξης Protothema.gr

Τα μεγάλα ανέκδοτα της ημέρας, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012, είναι δύο, κατά την ταπεινή μου άποψη: πρώτον, το ότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης πέφτουν επειδή το υπουργείο Οικονομικών της χώρας προέβλεψε έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ για φέτος και 6,8% το 2012!

Δηλαδή οι ξένοι ...εμβρόντητοι αναθεματίζουν την Ελλαδίτσα, σκεπτόμενοι ότι "μα καλά, τόσα λεφτά παίρνουν, ολόκληρη Τρόικα κυβερνά και παίρνει αποφάσεις, πάλι διψήφιο - γιατί οι στόχοι, συνήθως, αποτυγχάνουν - θα είναι το έλλειμμα;"

Λες και δεν γνωρίζουν ότι μια οικονομία στην οποία δεν υπάρχει παραγωγή, διαλύεται η κατανάλωση, μειώνονται συνεχώς τα εισοδήματα, αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και η οποία φορτώνεται συνεχώς με νέα δάνεια - αντί να ξαλαφρώνει (haircut) από δάνεια - μπορεί να παράξει ο, τιδήποτε άλλο από ελλείμματα, ανεξάρτητα από το εάν πρωτογενώς βγάλει (σιγά μην βγάλει, λέω εγώ) πλεόνασμα.

Δεύτερον, ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τιμάριθμο στο ...0,6%! Συγγνώμη, αλλά θα ήθελα να μας εξηγήσει κάποιος από τους φωστήρες πώς είναι δυνατό να βγαίνει τέτοια πρόβλεψη, όταν πρόκειται, για παράδειγμα, να αυξηθούν κατά 14,3% οι έμμεσοι φόροι;

Ή όταν, πέραν από τους νέους φόρους, αυξάνονται συνεχώς οι τιμές στην παραγωγή; Για του λόγου το αληθές, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι ο δείκτης τιμών στην παραγωγή αυξήθηκε άλλο ένα 7,8% (!) τον Αύγουστο.

Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον ότι το καλαθάκι - δεν είναι πια καλάθι, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ - της νοικοκυράς θα ακριβύνει κι άλλο...

Εκτός εάν οι συγγραφείς θεωρούν ότι ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων θα ...αποδημήσει εις Κύριον λόγω πενίας και πείνας, οπότε τρόφιμα και είδη θα αρχίσουν να πωλούνται τσάμπα για να μην μένουν στις αποθήκες!