Απαραίτητη θεωρεί ο Μάρτιν Σουλτς την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να διατηρήσει τη δυνατότητα δράσης και να αποφευχθεί χρεοκοπία που θα συμπαρέσυρε όλη την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο αυστριακό ραδιόφωνο, ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε πως χωρίς ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ τους στόχους της, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως μόνον λιτότητα δεν επαρκεί, χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις.

Προειδοποιώντας πως μια κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και θα συμπαρέσυρε όλους, διευκρίνισε ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται στη Γαλλία, είναι ιδιωτικές τράπεζες, που αν χρεοκοπήσουν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η υπόσταση της Γαλλίας και δεν χρειάζεται καν να διανοείται κανείς τι θα γινόταν μετά από παρόμοιες εξελίξεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

Πρόσθεσε δε πως στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, έχουμε μια μικρή φωτιά, την οποία πρέπει να σβήσουμε για να αποτρέψουμε τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση με τις τρεις κατηγορίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή με ένα διευθυντήριο Γαλλίας – Γερμανίας που αποφασίζει για τα πάντα, με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και με την υπόλοιπη ΕΕ, με μια ειδική θέση σε αυτή της Βρετανίας.

Ο κ. Σουλτς ανέφερε πως τα ζητήματα που αφορούν στο Ευρώ πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και επιπλέον πρέπει να καταστεί σαφές απέναντι στο δίδυμο Γαλλία – Γερμανία ότι δεν έχουμε κρίση του Ευρώ, αλλά πολύ βαριά κρίση αυτών που διαχειρίζονται το Ευρώ.

Επεξηγώντας τις θέσεις του για την παρούσα αποσταθεροποιημένη ηγεσία της ΕΕ, ανέφερε πως στη Γερμανία η κα Μέρκελ δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία, στη Γαλλία ο πρόεδρος Σαρκοζί βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», το Βέλγιο δεν έχει κυβέρνηση εδώ και 15 μήνες, στην Ολλανδία η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από ένα αντιευρωπαικό κόμμα και στην Ιταλία η κυβέρνηση ασχολείται εδώ και δύο χρόνια να αποτρέψει την ποινική δίωξη του πρωθυπουργού της.

Ακόμη ο κ. Σουλτς θεωρεί πως σίγουρα πρέπει να υπάρξει νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά για αυτό χρειάζονται μερικά χρόνια, ενώ δεν χρειάζονται νέοι θεσμοί στην ΕΕ, καθώς οι αρμοδιότητες των υπαρχόντων περιγράφονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και ο ίδιος υποστηρίζει, σε σχέση με αυτά, ακόμη και τις θέσεις που ανέπτυξε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook