Εκατοντάδες κόπτες διαδήλωσαν απόψε στο Κάιρο διαμαρτυρόμενοι για τον εμπρησμό μιας εκκλησίας στο Ασουάν και ζητώντας την αποπομπή του κυβερνήτη της πόλης αυτής.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μια εκκλησία πυρπολήθηκε λίγο αφότου ο κυβερνήτης Μοστάφα ελ-Σάγιεντ είχε δηλώσει ότι το κτίριο είχε αναγερθεί χωρίς την έγκριση των αρχών. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή νεαρών μουσουλμάνων που έβαλαν φωτιά στην εκκλησία, σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση.

Οι κόπτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της τηλεόρασης ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση του κόπτη μπλόγκερ Μίχαελ Ναμπίλ, ο οποίος τον Απρίλιο καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε φυλάκιση τριών ετών για «προσβολή» του στρατού μέσω του μπλογκ του. Ο 26χρονος Ναμπίλ έχει ασκήσει έφεση που θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία κάλεσε εκ νέου σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν τον Ναμπίλ ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 23 Αυγούστου, διαμαρτυρόμενος για την ποινή που του έχει επιβληθεί. «Οι στρατιωτικές αιγυπτιακές αρχές είναι υπεύθυνες για τη ζωή του μπλόγκερ που κάνει απεργία πείνας εδώ και 43 ημέρες», τονίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. «Η αναβολή της δίκης σημαίνει τη θανατική καταδίκη του αφού έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να πίνει νερό αν δεν τον απελευθερώσουν σήμερα», προσθέτει η οργάνωση.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνά την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου, επικρίνεται έντονα γιατί οδήγησε ενώπιον στρατοδικείων χιλιάδες πολίτες με κατηγορίες για κλοπή, επίθεση ή προσβολή των στρατηγών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook