Οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία) θα συνεδριάσουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να βγάλουν από το αδιέξοδο τον διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντέιβιντ Χέιλ θα επισκεφθεί νωρίτερα το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση του Κουαρτέτου, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν όλα τα σχετικά ζητήματα, διευκρίνισε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος σε ερώτησε σχετικά με το αν θα τεθεί θέμα επανάληψης της βοήθειας προς τη Παλαιστίνη (έχει παγώσει στις ΗΠΑ) ή αν θα συζητηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών που έχουν παγώσει εδώ πάνω και ένα χρόνο.

Οι απευθείας συνομιλίες έχουν διακοπεί από το περασμένο φθινόπωρο όταν το Ισραήλ προχώρησε και πάλι στην έκδοση αδειών για ανέγερση κατοικιών εποίκων, θέμα που εξοργίζει τους Παλαιστίνιους.

Μετά από ακινησία πολλών μηνών, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε καταθέσει επίσημη αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναγνώριση του από τον ΟΗΕ. Αν και το αίτημα δεν πιστεύεται ότι θα ικανοποιηθεί, οι Παλαιστίνιοι προχώρησαν σε αυτό παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και δυτικών χωρών προσβλέποντας στην ευρεία αναγνώριση που έχουν.

Η απόφαση του Συμβουλίου δεν έχει εκδοθεί αλλά, ακόμα και αν είναι απορριπτική, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να προσφύγουν στη Γενική Συνέλευση, όπου οι πιθανότητες αναγνώρισης στο στάτους μόνιμου παρατηρητή είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Το Κουαρτέτο, από την πλευρά του, είχε προτείνει στις 23 Σεπτεμβρίου μία ατζέντα για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και ένα έτος. Έθεσε σαφή χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του ζητήματος ως το τέλος 2012.