Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Δανίας υπό την ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ πρόκειται να ακυρώσει τα σχέδια της απερχόμενης κυβέρνησης για την αποκατάσταση μόνιμων τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων ασφαλείας στα σύνορα της χώρας, κίνηση που είχε προκαλέσει την οργή της γειτονικής Γερμανίας και προειδοποιήσεις εκ μέρους της Κομισιόν για παραβίαση των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν.

Η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, που έχασε τις εκλογές της 15ης Σεπτεμβρίου, είχε συμφωνήσει με το ακροδεξιό Κόμμα του Δανέζικου Λαού να τοποθετηθούν περισσότεροι τελωνειακοί υπάλληλοι στα σύνορα και να δημιουργηθούν νέα σημεία ελέγχου για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της εγκληματικότητας.

Οι νέοι τελωνειακοί υπάλληλοι άρχισαν να εργάζονται στις αρχές Ιουλίου.

Τα μέτρα ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιήσει τη Δανία να μην παραβιάσει τους κανόνες της Συνθήκης του Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το in.gr, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ, που ανέλαβε τη Δευτέρα τα καθήκοντά της, ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή νέων τελωνειακών εγκαταστάσεων στα σύνορα.

«Τα σχέδια του Μαΐου του 2011 για την κατασκευή εγκαταστάσεων τελωνειακού ελέγχου στα δανέζικα σύνορα δεν θα υλοποιηθούν», όπως αναφέρεται στην πολιτική πλατφόρμα του κυβερνώντος συνασπισμού.

Η κοινοτική Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά «είχαν εγείρει πολλές αμφιβολίες και ανησυχίες», τονίζοντας ότι «χαιρετίζουμε την  πρόθεση των δανέζικων αρχών να προχωρήσουν χωρίς αυτά».

Η Τόρνινγκ-Σμιντ δήλωσε εξάλλου την Τρίτη στο Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί η Δανία να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα από τη συνεργασία με τους γείτονές μας, για παράδειγμα στο θέμα της διασυνοριακής εγκληματικότητας, παρά από την δημιουργία νέων σημείων ελέγχου στα δανέζικα σύνορα» επισήμανε.