Την 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής κατέλαβε η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Intelligence Unit του Economist με χορηγό την Business Software Alliance (BSA). Η χώρα μας έλαβε βαθμολογία 40,7 στην κλίμακα των 100, χάνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρυσι στο σχετικό δείκτη.

Η μελέτη IT Industry Competitiveness Index (Δείκτης Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Πληροφορικής), που έχει διεξαχθεί τέσσερις φορές από το 2007, αποτυπώνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας πληροφορικής σε 66 χώρες και βασίζεται στις κατηγορίες που διαμορφώνουν τον κλάδο και κατευθύνουν την πρόοδο και καινοτομία μιας χώρας:

  •     το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον,
  •     την υποδομή του τομέα πληροφορικής,
  •     το ανθρώπινο κεφάλαιο,
  •     τον κλάδο έρευνας & ανάπτυξης,
  •     το νομικό περιβάλλον και
  •     την κρατική στήριξη του τομέα της πληροφορικής
 
Όπως γράφει το neo2.gr, η Ελλάδα στην παγκόσμια κλίμακα κατέβηκε τέσσερις θέσεις φθάνοντας στην 36η, καθώς σημείωσε πτωχή πρόοδο σε τρεις κατηγορίες: τη στήριξη του τομέα πληροφορικής, την έρευνα & ανάπτυξη και την υποδομή του κλάδου πληροφορικής. Ωστόσο, διατήρησε δυναμική θέση στις κατηγορίες του νομικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού.
 
Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Αγγλία.
 
Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι χώρες που κατά παράδοση συντηρούν έναν ισχυρό κλάδο στην πληροφορική σταθεροποίησαν την ηγετική τους θέση καθώς έχουν χτίσει ήδη σταθερές βάσεις και έχουν πραγματοποιήσει πολυετείς επενδύσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη και άρα συνεχίζουν να αποκομίζουν τα οφέλη των επενδύσεων αυτών. Ωστόσο, η διεθνής αρένα ανταγωνισμού συνωστίζεται ολοένα και περισσότερο καθώς δημιουργούνται νέες προκλήσεις, κυρίως από τις ανερχόμενες οικονομίες οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς με στόχο να πληρούν τα πρότυπα που έχουν θέσει οι ηγέτες.
 
http://www.neo2.gr/image/image_gallery?uuid=ace9a14e-2145-4906-b982-c04cde7dd08e&groupId=12202&t=1317726119011“Η αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας των τελευταίων δύο ετών είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την ολίσθηση της χώρας στην φετινή κατάταξη. Ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας περικόπτουν συνεχώς τις επενδύσεις τους σε τομείς όπως η έρευνα & ανάπτυξη αλλά και την στήριξη τους στις πατέντες μηχανολογικών εξαρτημάτων Η/Υ. Παρ’ όλο που στην κατηγορία για την υποστήριξη του κλάδου της πληροφορικής η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια έχει ενδυναμωθεί (υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση για επενδύσεις), η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει σχετικά εγκαταλειφθεί καθώς επίσης και οι δαπάνες για τις δημόσιες συμβάσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση” παρατηρεί ο Robert Holleyman, Πρόεδρος & CEO της BSA.
 
“Οι διαμορφωτές νομικών πλαισίων στην Ελλάδα έχουν ήδη θεσμοθετήσει ένα αυστηρό νομικό περιβάλλον όπου η πνευματική ιδιοκτησία όχι μόνο προστατεύεται αλλά και ο νόμος εφαρμόζεται με την πρόσφατη κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ”. Επίσης στην κατηγορία του Ανθρώπινου Δυναμικού, η χώρα κατατάσσεται στην 16η θέση της πρώτης 20άδας γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άρτια καταρτισμένων και μορφωμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην πληροφορική. Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος οφείλει να επενδύσει στην υποδομή και την έρευνα & ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσει ένα σταθερό και πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών. Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι αξίζει η προσπάθεια”.
 
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις στο φετινό Δείκτη και σε σύγκριση με το 2009 περιλαμβάνουν τη Μαλαισία, η οποία ανέβηκε 11 θέσεις χάρη στην έντονη δραστηριότητα στους τομείς έρευνας & ανάπτυξης. Η Ινδία επίσης ανέβηκε 10 θέσεις, καθώς έκανε σημαντικά βήματα στην έρευνα και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Άλλες χώρες όπως είναι η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, η Αυστρία, η Γερμανία και η Πολωνία, αποκόμισαν δυναμικά οφέλη χαράσσοντας νέα δυναμική σε όλες τις κατηγορίες της πληροφορικής.
 
“Καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να εξετάσουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο τον κλάδο της πληροφορικής” δηλώνει ο κ. Holleyman. “Οι ιθύνοντες των πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό σε ετήσια βάση, αλλιώς ρισκάρουν να μείνουν πίσω. Πρέπει να αξιολογήσουν σωστά τα επόμενα 7-9 χρόνια και να επενδύσουν ανάλογα προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη και οφέλη μέσα από την ανταγωνιστικότητα του κλάδου πληροφορικής”.
 
Ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας του Κλάδου της Πληροφορικής 2011 διατίθεται στην ιστοσελίδα της BSA, www.bsa.org/globalindex, μαζί με διαδραστικούς πίνακες κατατάξεων, συνόψεις χωρών, αναφορές παραδειγμάτων και βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις.