Η ελληνική κρίση χρέους εξακολουθεί να προβληματίζει και να ανησυχεί τους τραπεζίτες όλου του κόσμου.

Πληροφορίες του 24h.gr αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μυστικός δείπνος μεταξύ δέκα κορυφαίων τραπεζιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και πέντε επικεφαλής κεντρικών τραπεζών από την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, και ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King.

Στο συγκεκριμένο δείπνο, κυριάρχησε μεταξύ άλλων η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζιτών πιστεύει από τη μια πλευρά πως δεν υπάρχει άλλη λύση, πέραν του δραστικού κουρέματος του συγκεκριμένου μεγέθους, και από την άλλη ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank, Josef Ackermann, τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής μείωσης του χρέους και όχι μιας εφάπαξ διαγραφής. Και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του επιμένουν ότι «είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε σε αυτή τη συμφωνία τώρα για να οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης».

Ταυτόχρονα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ιταλία και ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί, καθώς και ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πάρει το δρόμο τους, μετά τη βοήθεια που έλαβαν. «Άλλο το πρόβλημα ρευστότητας (Πορτογαλία και Ιταλία) και άλλο βιωσιμότητας του χρέους (Ελλάδα)», υποστήριξε με νόημα ένας εκ των παρευρισκομένων.

Πάντως, οι τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την άποψη των πολιτικών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας και των δορυφόρων της, που υποστηρίζουν ότι «περαιτέρω διαγραφές είναι αναπόφευκτες».

Πέραν αυτού, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsbeast.gr, την τραπεζική κοινότητα απασχολεί και η πορεία της Morgan Stanley και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ίδρυμα. «Δεν πρέπει να δούμε ξανά μια νέα Lehman Brothers», δήλωσε ένας εκ των συνδαιτυμόνων.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας, που επικρατεί στα επιτελεία των μεγάλων οίκων, είναι το σχόλιο Αμερικανού τραπεζίτη, αμέσως μετά το δείπνο: «The only think I wanted to do afterwards, was to go and get drunk!» (το μόνο πράγμα που ήθελα να κάνω μετά, ήταν να πάω να μεθύσω!).