Το Taj Mahal, το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ινδίας με περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, θα καταρρεύσει μέσα σε πέντε χρόνια αν δε ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.
 
Ο ποταμός Yamuna, ο οποίος αποτελεί συστατικό μέρος της αρχιτεκτονικής σύλληψης του Taj Mahal, καταστρέφεται από τη ρύπανση, τη βιομηχανία και την αποψίλωση των δασών.
 
Το Taj Mahal είναι χτισμένο πάνω σε ξύλινα θεμέλια και βυθισμένο σε πηγάδια, τα οποία τροφοδοτούνται από το ποταμό Yamuna. Το πρόβλημα είναι ότι ο ποταμός έχει σχεδόν στερέψει, καθώς έχει πέσει θύμα της ανάπτυξης στην Ινδία, η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα τα ξύλινα θεμέλια να σαπίζουν.
 
Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αντλεί νερό από το ποταμό, τα δέντρα έχουν κοπεί για να ανοίξουν νέοι δρόμοι, με αποτέλεσμα η ρύπανση να έχει αυξηθεί. Τα δέντρα προστάτευαν επίσης τη πόλη από τις τακτικές θύελλες σκόνης, οι οποίες έχουν άσχημες συνέπειες.

\"http://ccdc11.files.wordpress.com/2011/05/taj-mahal.jpg\"
 
Όπως γράφει το protothema.gr, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο Taj Mahal, καθώς κάθε χρόνο η στάθμη του νερού μειώνεται στα πέντε πόδια και αυξάνονται οι φόβοι ότι η ολόκληρη η περιοχή θα μετατραπεί σε άγονη. Οι περιβαλλοντικές εκστρατείες πιστεύουν πως μια εκστρατεία δεντροφύτευσης και ένας αγωγός νερού ίσως βελτιώσουν τη κατάσταση. Η ινδική κυβέρνηση έχει συστήσει σώμα για να ασχοληθεί με τη διατήρηση του Taj Mahal. Τα έργα καθυστέρησαν από το 2003 λόγω έλλειψης πόρων, όμως τώρα θα λάβουν προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook