Τη νίκη της στην καθοριστική μάχη της Σύρτης ευελπιστεί ότι θα αναγγείλει εντός των προσεχών 48 ωρών η νέα ηγεσία της Λιβύης. Διοικητής της μεταβατικής κυβέρνησης που έχουν συγκροτήσει οι αντικαθεστωτικοί δηλώνει ότι έχει καταληφθεί σχεδόν η μισή Σύρτη και μέσα στο επόμενο διήμερο η γενέτειρα του Καντάφι θα είναι ολοκληρωτικά «ελεύθερη».

Εκατοντάδες Λίβυοι συνεχίζουν την ίδια στιγμή να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη πόλη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της μεταβατικής κυβέρνησης και των ανδρών της φυλής του -άφαντου- Μουαμάρ Καντάφι. Μέχρι στιγμής οι εκτοπισμένοι είναι χιλιάδες.

Εν μέσω φόβων για ανθρωπιστική κρίση, εργαζόμενοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού πέρασαν το μέτωπο και διένειμαν ιατρικό υλικό στο νοσοκομείο της Σύρτης. Ανθρωπιστικές οργανώσεις παρέχουν επίσης τροφή σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Πάνω από το μισό της πόλης είναι υπό τον έλεγχό μας. Σε δύο ημέρες, η Σύρτη θα είναι ελεύθερη» δήλωσε την Τετάρτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο τοπικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αμπντέλ αλ-Χάσι.

Η επίθεση για την κατάληψη της Σύρτης ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όμως οι δυνάμεις της νέας ηγεσίας ήλθαν αντιμέτωπες με ισχυρή αντίσταση από υποστηρικτές της φυλής του Καντάφι, που έχουν οχυρωθεί στη γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη.

Η μάχη για τη Σύρτη έχει καταστεί το επίκεντρο των προσπαθειών για την εξουδετέρωση των πιο σκληρών υποστηρικτών του Καντάφι, ο οποίος παραμένει άφαντος έξι μήνες μετά την πτώση της Τρίπολης.

Ο ντε φάκτο πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ έχει υπογραμμίσει ότι η Σύρτη (400 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης) πρέπει να καταληφθεί προτού η μεταβατική ηγεσία ανακηρύξει τη νίκη της επί του καθεστώτος Καντάφι και ορίσει χρονοδιάγραμμα για εκλογές.

Η Σύρτη είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τη δυνατότητα της μεταβατικής ηγεσίας να επικρατήσει έναντι της φυλής του Καντάφι και να την εμποδίσει από ένα αντάρτικο τύπου Ιράκ, που θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση της Λιβύης.

Παρόλο που οι περισσότερες πόλεις που καταλήφθηκαν από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πανηγύρισαν, η Σύρτη είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, γιατί είναι το σπίτι των μελών της φυλής του Μουαμάρ Καντάφι που παραδοσιακά τον στηρίζουν.

«Αυτή η χώρα χτίστηκε γύρω από έναν άνδρα. Εάν εκείνος τελειώσει, τελειώνει η Λιβύη» δηλώνει ένας κάτοικος που συστήνεται ως αλ-Φατούρι έξω από το σπίτι του στα περίχωρα της Σύρτης.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook