Σε μία απόφαση σταθμό προχώρησαν οι γερμανοί εισαγγελείς καθώς αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τους φακέλους με τις εκατοντάδες υποθέσεις για εγκλήματα των Ναζί που είχαν «παγώσει».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορούν να ασκηθούν διώξεις κατά χιλιάδων υπόπτων, σύμφωνα με το προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση Τζον Ντέμιανουκ.

Επειδή οι ύποπτοι είναι ηλικιωμένοι -οι νεότεροι είναι γύρω στα 80 τους-, ο επικεφαλής του γραφείου Γερμανών Εισαγγελέων δήλωσε στο Associated Press ότι οι αρχές δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να εξεταστεί η έφεση που έχει ασκήσει ο 91 ετών Ντέμιανουκ, γνωστός και ως δεσμοφύλακας των Ναζί.

Ο «κυνηγός Ναζί» Εφραίμ Ζούροφ, δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει μια επιχείρηση για τον εντοπισμό Ναζί-εγκληματιών πολέμου που παραμένουν εν ζωή (φρουρών ναζιστικών στρατοπέδων και άλλων).

Δήλωσε ότι η καταδίκη του Τζον Ντέμιανουκ άνοιξε δρόμους για νέες διώξεις, κάτι που δεν είχε συλλογιστεί ότι ήταν πιθανό κατά το παρελθόν.

Ο Τζ.Ντέμιανουκ είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Ήταν η πρώτη φορά που δικαστήριο καταδίκαζε κάποιον για υπόθεση που αφορά εγκλήματα των Ναζί, χωρίς άμεσες αποδείξεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντέμιανουκ είχε κατηγορηθεί για συναυτουργία σε 28.000 δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σόμπιμπορ.

Στη διάρκεια της περιόδου που ο Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, 27.900 εβραίοι, κυρίως Ολλανδοί, δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων. Γερμανοί εισαγγελείς θα εξετάσουν τώρα εάν και άλλοι ύποπτοι εμπίπτουν στην κατηγορία του Τζον Ντέμιανουκ.

Ακόμα και αν οι εισαγγελείς αποφασίσουν να ασκήσουν διώξεις μόνο στους φρουρούς τεσσάρων στρατοπέδων, όπου θανατώνονταν κρατούμενοι (Μπελτσέκ, Σόμπιμπορ, Τσέλμνο και Τρεμπλίνκα), τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες αγωγές. «Μιλάμε για περίπου 4.000 ανθρώπους» είπε ο Εφραίμ Ζούροφ.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Συμμαχικές Δυνάμεις καταδίκασαν ορισμένους Ναζί. Ωστόσο, δεν υπήρχε πολιτική βούληση για «επιθετική» καταδίκη πολλών κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα δικαστήρια να επιβάλουν συχνά μικρές ποινές.