Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απηύθυνε η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα. Μαρία Σκραφνάκη, σχετικά με τη δημοσιοποίηση ονομάτων φυσικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν και τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Αγκάθι για την οικονομία της χώρας μας αποτελεί σήμερα η φοροδιαφυγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ετησίως, η ζημιά στα έσοδα του κράτους από την φοροδιαφυγή αγγίζει το 40% του ΑΕΠ.
Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που ζούμε, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, παράλληλα με την άμεση ανάπτυξη μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, και η απονομή του αισθήματος δικαίου στους ανθρώπους που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.
Επιπλέον, πολλά είναι τα κεφάλαια που μένουν σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως στην Ελβετία, με αποτέλεσμα την περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και τη διαφυγή εσόδων για το ελληνικό κράτος.
Επειδή μεγάλο μέρος του κόσμου που δεν φταίει σε τίποτα υποφέρει, ενώ οι μεγάλο-οφειλέτες πρέπει να τιμωρηθούν σύντομα, δημόσια και παραδειγματικά.
Επειδή πρέπει να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό, ώστε να υπάρξουν έσοδα για το δημόσιο.

Ερωτάται ο κος Υπουργός
1. Επιταχύνονται οι δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού καταπολέμησης της φοροδιαφυγής;
2. Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των φυσικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν;
3. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την φορολόγηση των κεφαλαίων αυτών, προς όφελος της Ελλάδας;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook