Η ανδρογενής αλωπεκία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες αλλά πλήττει και γυναίκες, ή ακόμα και συγγενικά είδη όπως ο χιμπατζής και ο ουραγκοτάγκος.

Λόγω μιας αδιευκρίνιστης ευαισθησίας στα ανδρογόνα, την ομάδα ορμονών στην οποία ανήκει και η τεστοστερόνη, τα θυλάκια των τριχών σε ορισμένες περιοχές του κεφαλιού συρρικνώνονται, παράγουν ασθενικές τρίχες και τελικά φαίνονται να εξαφανίζονται.

Η ομάδα του Δρ Κωτσαρέλης υποψιαζόταν ότι η αδυναμία σχηματισμού φυσιολογικών τριχοθυλάκιων οφειλόταν σε πρόβλημα είτε των βλαστικών είτε των πρόδρομων κυττάρων.

Για να διερευνήσει το θέμα, εξέτασε άνδρες που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών και συνέκρινε τα θυλάκια στα φυσιολογικά και τα γυμνά σημεία του κεφαλιού.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι στις περιοχές από όπου έχουν πέσει οι τρίχες ο αριθμός των βλαστοκυττάρων παρέμενε φυσιολογικός, ενώ τα πρόδρομα κύτταρα ήταν αισθητά μειωμένα.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν φυσιολογικοί αριθμοί βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα μάς δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα βλαστικά κύτταρα» τόνισε ο Κωτσαρέλης στο BBC.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook