Ένα εκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση κάθε χρόνο, επειδή το κάπνισμα εμποδίζει τους πνεύμονές τους να καταπολεμήσουν τη νόσο, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρει άρθρο στα Νέα, οι καπνιστές διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες απ’ ό,τι οι μη καπνιστές να προσβληθούν από το μικρόβιο της φυματίωσης.

Πολλά από τα νέα κρούσματα καταγράφονται στην Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, γράφουν οι επιστήμονες στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ). Και προβλέπουν πως μέχρι το 2050, 40 εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο θα είναι νεκροί εξαιτίας της φυματίωσης.

Όπως εξηγούν, σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σήμερα καπνιστές – και πολλοί διαβιούν σε χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης.

Το κάπνισμα αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση φυματίωσης, καθώς μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων να καταπολεμούν το υπαίτιο βακτήριο, όταν αυτό εισβάλλει στον οργανισμό.

Ο δρ Σαντζάι Μπασού και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διερεύνησαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα κρούσματα φυματίωσης του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις στο κάπνισμα, από το 2010 έως το 2050 το κάπνισμα θα έχει οδηγήσει σε 40 εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους από φυματίωση.

Τα δεδομένα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει πως κάθε χρόνο καταγράφονται 9,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης σε όλο τον κόσμο, με 1,2 εκατομμύρια να καταγράφονται στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην χώρα μας, καταγράφονται ετησίως περίπου 500 κρούσματα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο. Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M. tuberculosis), το οποίο συνηθέστερα προσβάλλει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος.

Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια τα οποία εκπέμπουν οι ασθενείς όταν βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι για μήνες ή χρόνια μολυσμένος με το βακτήριο πριν αναπτύξει την ενεργό μορφή της νόσου – και εάν τότε δεν υποβληθεί σε θεραπεία, μπορεί να μολύνει 10-15 άτομα τον χρόνο.

Η φυματίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά εάν δεν θεραπευτεί προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook