Τα δόντια για να είναι υγιή και γερά χρειάζονται από εμάς να τους δώσουμε πέντε θρεπτικά συστατικά μέσα από την διατροφή μας. Πρώτο απ΄όλα είναι το ασβέστιο που είναι το βασικό δομικό συστατικό των δοντιών. Έπειτα η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ που βοηθούν στην διατήρηση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος ο φώσφορος και το μαγνήσιο που αναδομούν τα δόντια.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενδεικτικά παραθέτουμε την παρμεζάνα (1370mg), τον ανθότυρο (238mg), την γραβιέρα Κρήτης (891mg) και άλλα τρόφιμα όπως σουσάμι (989 mg), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ. σπανάκι βρασμένο 136mg), μπρόκολο βρασμένο (40 mg), αμύγδαλα (263 mg), σαρδέλες (382mg)

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D: Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια τους πχ. σολομός (920 IU), τόνος (238 IU), το αυγό (17IU), ο χυμός πορτοκάλι (259 IU), γάλα (246IU)

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη K: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι 494mcg), μπρόκολο (141mcg), κουνουπίδι (13,8mcg), τα ψάρια (η σαρδέλα 2,6mcg)

Τρόφιμα πλούσια σε Μαγνήσιο: το σπανάκι (87mg), το μπρόκολο (21mg), κολοκυθόσποροι (262mg), πολύσπορο ψωμί (78mg)

Τρόφιμα πλούσια σε Φώσφορο
: γαλακτοκομικά προιόντα (γραβιέρα Κρήτης 1542mg), πολύσπορο ψωμί (228mg), καλαμπόκι (103 mg), μπρόκολο (67mg), αμύγδαλα (466mg)

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα