Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα δυτικής ακτής ΗΠΑ) η εταιρεία.

Γεννημένος το 1955 ο Στιβ Τζομπς, ήταν από τους μεγαλύτερους οραματιστές της γενιάς του στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Το 1976 ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ -μια από τις πρώτες εταιρείες στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών- για να αποχωρήσει από αυτή το 1985.

Μετά από απουσία περίπου 12 ετών θα επέστρεφε στην Apple το 1997 για να την μεταμορφώσει και να την κάνει μια από τις ισχυρότερες εταιρείες παγκοσμίως και μεγαλύτερη σήμερα σε αξία στις ΗΠΑ.

\"Στιβ

Ο Τζομπς, εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, είχε συνιδρύσει την εταιρία το 1976 και υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iphone και του iPad.

Στο τιμόνι της εταιρείας έμεινε μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, όταν και παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Από τις 17 Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και την παραίτησή του ήταν σε αναρρωτική άδεια. Τη θέση του ανέλαβε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Τιμ Κουκ.

\”Ο λαμπρός χαρακτήρας, το πάθος και η ενέργεια του Στιβ ήταν η πηγή των αναρίθμητων καινοτομιών που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας\”, επισημαίνει ο όμιλος της Καλιφόρνιας στην σύντομη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το 2004 ο Τζομπς ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και πέντε χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος.

\"Στιβ

Από μικρός είχε δείξει την κλίση του…
Ο Στιβ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955, υιοθετήθηκε και μεγάλωσε στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, όπου μετέπειτα έγινε το \”σπίτι της Apple\”. Από μικρός είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τα ηλεκτρονικά και σε εφηβική ηλικία, τηλεφώνησε στον Ουίλιαμ Χιούλετ, πρόεδρο της Hewlett – Packard, προκειμένου να ζητήσει εξαρτήματα για ένα σχολικό προτζεκτ.

Ο Τζομπς εγκατέλειψε το Κολλέγιο Reed του Ορεγκον, έπειτα από ένα εξάμηνο, αν και επέστρεψε για να παρακολουθήσει μία τάξη στην καλλιγραφία, η οποία είπε ότι επηρέασε την μινιμαλιστική αισθητική της Apple. Παραιτήθηκε από την Atari, όπου εργαζόταν ως σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών, πήγε στην Ινδία και μετά από μία θητεία στα ψυχεδελικά φάρμακα, έφυγε έχοντας αποκομίσει μία δημιουργική οπτική από όσα έζησε στην χώρα.

\"Στιβ

Τα απέκτησε, μαζί με μία προσφορά για καλοκαιρινή εργασία στην εταιρεία.

Κατά την διάρκεια της εργασίας του στην ΗΡ, ο Τζομπς ανέπτυξε φιλία με τον Στιβ Βόσνιακ, ο οποιος εντυπωσιάστηκε από την ικανότητά του να συναρμολογεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Οι δυο τους αργότερα εντάχθηκαν ως χομπίστες στο club της Silicon Valley. Το 1975, σε ηλικία 21 ετών ο Τζομπς μαζί με τον Βόσνιακ και άλλους δύο ίδρυσαν την Apple.

Το 1976, οι Τζομπς και Βόσνιακ \”έχτισαν\” το πρώτο τους εμπορικό προϊόν, το Apple 1, στο γκαράζ των γονιών του πρώτου. Ο Τζομπς πούλησε το Volkswagen φορτηγάκι για να βοηθήσει οικονομικά την επιχείρηση.

Ο αρχικός υπολογιστής με τιμή 666,66 δολάρια, δεν είχε πληκτρολόγιο ή οθόνη και οι πελάτες έπρεπε να το συναρμολογήσουν μόνοι τους.

Την επόμενη χρονιά, η Apple αποκάλυψε τον υπολογιστή Apple 2 στην έναρξη της έκθεσης υπολογιστών της West Coast. Το μηχάνημα έκανε μεγάλη επιτυχία και ο η προσωπική επανάσταση στους υπολογιστές ήταν καθ\’οδόν.

\"Στιβ

Πλήθος μηνυμάτων στο διαδίκτυο
Εκατοντάδες μηνύματα αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook για το θάνατο του Στιβς Τζομπς.

Λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα – 02.00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ανακοινώθηκε ο θάνατος του Τζομπς, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομα Στιβ Τζομπς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Trendistic.

Μεταξύ των μηνυμάτων ήταν και αυτό στο διαδικτυακό προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα όπου η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έγραφε: \”αναπαύσου εν ειρήνη Στιβ Τζομπς\”.

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρντολντ Σβαρτσενέγκερ γράφει στο λογαριασμό του: \”o Στιβ έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Στιβ\”.

O ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε ένα μήνυμα στον \”τοίχο\” του: \”Στιβ ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν\’ αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις\”. Μια ώρα αργότερα, 103.254 χρήστες είχαν ήδη εκφράσει την προτίμησή τους στο μήνυμα αυτό.

Αρκετές δεκάδες ομάδες με τα αρχικά RIP (\”rest in peace\”, αναπαύσου εν ειρήνη) είχαν ήδη δημιουργηθεί στις 04:30 ώρα Ελλάδος.

(Έθνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook