Σε αποκλεισμό και ουσιαστική κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησαν οι αγρότες του Ηρακλείου που διαμαρτύρονται σήμερα για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και που όπως τονίζουν τους έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Οι αγρότες του Ηρακλείου μπήκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην πλατεία Ελευθερίας και στην συνέχεια με την βοήθεια των γεωργικών τους μηχανημάτων διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στο μπαλκόνι του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης. Σημειώνεται πως από νωρίς είχε αποχωρήσει από τα γραφεία της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ παρόντες - σε ένδειξη συμπαράστασης - ήταν δήμαρχοι αγροτικών περιοχών, όπως των δήμων Φαιστού, Γόρτυνας κ.α.Λίγο αργότερα ο κ.Αρναουτάκης επέστρεψε και δέχθηκε τους εκπροσώπους των αγροτών με τους οποίους συζήτησε τα αιτήματά τους. Το απόγευμα ομάδα από τους διαδηλωτές  αγρότες πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Επίσης δεν έλλειψαν και οι μικροεντάσεις καθώς σημειώθηκε επεισόδιο οχι πάντως σοβαρό σε βάρος του πρώην προέδρου της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρία Σπυριδάκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση έκαναν και οι αγρότες του Λασιθίου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά απο το κτίριο της Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο.

Τα αιτήματα που για μια ακόμα φορά οδηγούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στους δρόμους είναι η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον περονόσπορο, τον περσινό χιονιά και το σκάνδαλο με το βακτήριο e coli. Επίσης η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο σε ποσοστό 5% επί των τιμολογίων, η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, η στήριξη της κτηνοτροφίας και της παραγωγής ζωοτροφών, η στήριξη του ελαιόλαδου, η ανάγκη ίδρυσης Περιφερειακών Ταμείων ΕΛΓΑ και η έναρξη της διαδικασίας αναμπέλωσης

Η Δήμαρχος Φαιστού


Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Φαιστού συντασσόμενοι με τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο και ειδικότερα στο Δήμο Φαιστού, έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο και τη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ήδη από χθες, η Δήμαρχος Φαιστού είχε εκφράσει τη συμπαράσταση και τη στήριξη στον αγροτικό κόσμο, αλλά και την αγροτική ανάπτυξη εν γένει, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

«Ως πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης θέλουμε και μπορούμε να είμαστε δίπλα στους αγρότες και στις διεκδικήσεις τους» ανέφερε σε δηλώσεις της η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη για να προσθέσει:

«Πρέπει όμως να μας δοθούν τα μέσα και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτης, ώστε να κάνουμε πράξη τη βούληση και τις διεκδικήσεις μας. Στόχος ήταν από την αρχή και παραμένει, ένας ισχυρός και σύγχρονος αγροτικός κόσμος με όλα τα προαπαιτούμενα για σύγχρονη και καινοτόμα παραγωγή, για ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο Αγροτικό, όσο και Οικονομικό.

Ο Αγροτικός κόσμος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της Οικονομίας μας και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές οφείλουμε να τον δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά και να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέπουν να έχει ένα ρόλο ουσιαστικό στην πορεία εξόδου από την κρίση».